1 évnél régebbi cikk

Májusban hadtörténeti régészeti konferencia lesz Fehérváron, augusztusban pedig a Hadtörténeti Múzeum kincsei jönnek a koronázó városba
·Kultmúzeum·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Májusban hadtörténeti régészeti konferencia lesz Fehérváron, augusztusban pedig a Hadtörténeti Múzeum kincsei jönnek a koronázó városba
·Kultmúzeum·Utolsó frissítés: undefined

Középpontban a hadtörténeti régészet - nagyszabású konferenciának ad otthont májusban Székesfehérvár. A város országgyűlési képviselője Vargha Tamás a sajtótájékoztatón jelentette be: „Hadi múltunk kincsestára” – Válogatás a Hadtörténeti Múzeum értékeiből címmel időszaki kiállítás nyílik 2023. augusztus 15-én a Szent István Király Múzeum Rendház épületében.

Kétnapos szakmai konferenciát szervez a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum együttműködésben a Szent István Király Múzeummal. A Háború, régészet és kulturális örökségvédelem című konferenciasorozat VI. ülését május 25-én és 26-án rendezik meg. Az első napnak Székesfehérvár ad otthont, majd Budapesten találkoznak a szakma legnevesebb képviselői. A részletekről Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, valamint Cser-Palkovics András polgármester, Töll László ezredes, a HIM parancsnoka, Pokrovenszki Krisztián a SZIKM főigazgatója és dr. Belényesy Károly, a SZIKM szakmai igazgatója számoltak be.

A Szent István Király Múzeum és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum együttműködése – ahogy erről már a közvéleményt is tájékoztatták – 2022 óta él, részletein azóta közösen dolgozik a két intézmény. Az együttműködés első lépése a májusi konferencia.

A hadtörténeti régészet vagy más néven a konfliktusrégészet egy, az archeológia klasszikus korszak határán átnyúló, dinamikusan fejlődő ága - hangzott el a keddi sajtótájékoztatón. A hadtörténeti régészet tárgya napjainkban jellemzően az őskortól a legújabb korig vezet, valamint együttesen irányul hadtudományi terepelemzésre, csata- és hadszíntérkutatásra, roncskutatásra, hadisírkutatásra és katonai funkciójú objektumok vizsgálatára.

Magyarországon ennek a fajta régészeti kutatásnak az intézményi keretei elsőként a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban alakultak ki: 2013-ban jött létre a Hadirégészeti Gyűjtemény, valamint 2022-ben szerveződött meg a Hadirégészeti Részleg. Ma több múzeum, egyetem és egyesület folytat konfliktusrégészeti vonatkozású kutatómunkát hazánkban.

Cser-Palkovics András polgármester beszédében a konferenciát egy gyümölcsöző együttműködés állomásaként jellemezte, amellyel a szakembereken keresztül szélesebb közönséget is elérhetnek, s mint mondta, megtiszteltetés, hogy a konferencia első napjának Székesfehérvár adhat otthont, ezzel is tisztelegve a város katonai múltja előtt. 

„Fontos üzenet a jelen és jövőképünk vonatkozásában is, hiszen nem csak egy múltbéli együttműködésről beszélünk, hanem ez egy, a következő évtizedekben is létező, élő szakmai kapcsot jelent” – hangsúlyozat Cser-Palkovics András hozzátéve:

„Ez az együttműködés is igazolja, hogy a vármegyei múzeumok miért vannak jó helyen a megyei jogú városoknál, és miért szeretnénk ezeket a jövőben is ilyen intézményi struktúrában és keretek között működtetni.” 

A Hadtörténeti Múzeum számára fontos célkitűzés a hadtörténeti régészeti kutatásokat és az azok eredményeinek bemutatását segítő szakmai platform biztosítása. Ilyen fórum a Háború, régészet és kulturális örökségvédelem című konferenciasorozat is, aminek 2023-as megvalósításához együttműködő partnerként csatlakozott a Szent István Király Múzeum.

"A hadirégészet egy új keletű tudomány, mely nagyon népszerű a tudósok és az emberek körében, valamint speciális katonai szakismereteket is kíván, illetve a régészet segítségét is igényli" –mondta Töll László ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, azt is hangsúlyozta, hogy a fiatal régésztársadalom magáénak érzi a hadirégészet jelentőségét. 

A tudományos ülésen nyolc szekcióban összesen 26 előadás hangzik majd el. Idén a konferencia poszterszekcióval is kiegészül.

Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum főigazgatója a sajtótájékoztatón felidézte: amikor az intézmény vezetője lett, elhatározta, hogy a múzeumnak olyan együttműködésekhez segíti, amelyek valós tartalommal töltik meg. A közelmúltban több együttműködést is kötöttek egyesületekkel, egyetemekkel, múzeumokkal, így nagy örömmel fogadta a Hadtörténeti Intézet és Múzeum megkeresését. A főigazgató megtisztelőnek érzi, hogy rendezőként vehetnek részt a konferenciában, melynek előadói garanciát jelentenek a minőségi, szakmai programra.

Belényesy Károly a SZIKM szakmai igazgatója – aki levezető elnökként és előadóként is részt vesz majd a konferencián – Szun Ce A Háború művészete című kötetének nyitómondatát idézte: a háborút, amely az ország legnagyobb vállalkozása, az élet vagy halál alapja, a megmaradás vagy pusztulás útja, mindenképpen alaposan tanulmányozni kell.

"A konferencia nem a háború dicsérete, hanem a tanulmányozása, utóbbi pedig kiemelten fontos" - fogalmazott Belényesy Károly, és reményét fejezte ki, hogy a közös munka során a jövőben is hasonlóan magas színvonalú eseményeket rendezhetnek meg együtt.

A konferencia nyitónapjának Székesfehérvár ad otthont

A Városháza Dísztermében május 25-én 9 órakor indul a program, és 17 óráig a legnevesebb hazai szakemberek előadásait hallgathatják meg a résztvevők. A konferencia második napja Budapesten folytatódik, a rendezvény helyszíne a Bálna rendezvényközpont lesz. A részletes program megtalálható lesz a Szent István Király Múzeum weboldalán, illetve az Önkormányzati Kommunikációs Központ online felületén is. A rendezvény nyitott, minden érdeklődőt szeretettel várnak rá!

Vargha Tamás a tájékoztatón jelentette be:  „Hadi múltunk kincsestára” – Válogatás a Hadtörténeti Múzeum értékeiből címmel időszaki kiállítás nyílik Székesfehérváron.

"Miközben egy modern hadsereget építünk a jelenben, most egy kicsit a múltba is tekintünk a konferenciával, ahol majd háborúról, régészetről és kulturális örökségről is beszélgethetünk" – fogalmazott köszöntőjében Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, aki a sajtótájékoztatón bejelentette: „Hadi múltunk kincsestára” – Válogatás a Hadtörténeti Múzeum értékeiből címmel időszaki kiállítás nyílik a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban 2023. augusztus 15-én. A Rendház épület földszintjén, öt teremben megrendezésre kerülő, „Hadi múltunk kincsestára” című időszaki tárlat a Hadtörténeti Múzeum 2024-ben nyíló nagyszabású székesfehérvári kiállításának előfutára lesz.”

Mint a szervezők kiemelték, a Hadtörténeti Múzeum 2023 augusztusában Székesfehérváron bepillantást enged gazdag gyűjteményeibe. A tárlaton egy igazán különleges, látványos, értékes anyagot ismerhetnek meg a látogatók. A válogatásban ismert és becses ereklyéket vonultatnak fel, részben pedig olyan műtárgyakkal találkozhatunk majd, amelyek ritkán vagy még soha nem kerültek a látogatók elé.

Igazi hadtörténeti kuriózumnak ígérkezik a mintegy 150 műtárgyat bemutató tárlat. Az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc emlékei közül több, nemzeti ereklyének számító műtárgyat lehet majd megnézni, köztük Kiss Ernő altábornagy honvédtábornoki szolgálati atilláját és csappantyús pisztolyát. Emellett például a jellegzetesen magyar szablyatípusból, a fringiákból is egy látványos elrendezésű összeállítás várja a látogatókat.  

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum időszaki kiállítása a tervek szerint 2023.december 3-ig lesz látogatható Székesfehérváron, a Szent István Király Múzeum Rendház épületében.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek