Kiállítás és konferencia az Alumíniumipari Múzeumban
Fehérvár Médiacentrum fotója
Zsiday Ádám
Kiállítás és konferencia az Alumíniumipari Múzeumban

Székesfehérvár adott otthon az V. Bányászati és Kohászati Kiállítóhelyek és Gyűjtemények Konferenciájának, mely a II. Országos Ipari Örökségvédelmi Konferenciát is jelentette. A rendezvényen a geológiai kiállítás megnyitója után számos előadást hallhattak az érdeklődők a legkülönbözőbb témákban.

Új kiállításnak ad otthont a Székesfehérvári Alumíniumipari Múzeum. Az V. Bányászati és Kohászati Kiállítóhelyek és Gyűjtemények Konferenciájának részeként megvalósuló geológiai témájú tárlat mostantól állandó kiállításként látogatható. Lehrner Zsolt alpolgármester megnyitóbeszédében úgy fogalmazott, hogy az Alumíniumipari Múzeum nem csak Magyarországon, hanem Európa szinten is kiemelkedő jelentőséggel bír.

Ez egy ipartörténeti kiállítással, valamint egy ásványkiállítással is bővülni fog, a tervek szerint a jövőben az alumínium és a KÖFÉM története mellett majd megjelenik a Videoton és az Ikarus története is az épületben.

A II. Országos Ipari Örökségvédelmi Konferenciát is magában foglaló rendezvényen Mednyánszky Miklós, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Történeti és Múzeumi Bizottságának elnöke elárulta, hogy 53 bányászati és 15 kohászati kiállítóhely van az országban, a székesfehérvári múzeum pedig egy olyan tapi asztallal is büszkélkedhet, ahol az érdeklődők, kiváltképp a gyerekek, testközelből ismerkedhetnek meg az alumínium- és ásványipari gyűjtemények néhány darabjával. 

"Az Alumíniumipari Múzeum rengeteg programot szervez iskoláknak, gyerekeknek, a kiállítás részeként a gyerekek megfogdoshatják, megtapogathatják a különféle ásványokat, szerintem ez a legjobb, a legérdekesebb az egészben." - emelte ki Mednyánszky Miklós.

Az újonnan nyílt geológiai kiállítás folyamatosan várja azokat az érdeklődőket és iskolás csoportokat, akik egy kicsit közelebbről szeretnének megismerkedni az országos és nemzetközi alumíniumgyártás történetével.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek