11 hónapnál régebbi cikk

Kormányinfó: marad a rezsicsökkentés, 6 százalék lehet 2024-ben az infláció
Fehérvár Médiacentrum fotója
MTI/Kovács Tamás
Kormányinfó: marad a rezsicsökkentés, 6 százalék lehet 2024-ben az infláció

Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely mellett Varga Mihály is részt vett a csütörtök délutáni kormányinfón. A legfőbb téma a 2024-es költségvetés volt.

Varga Mihály pénzügyminiszter a Kormányinfó elején arról beszélt, hogy az ingatag világgazdasági környezet, az elhibázott brüsszeli szankciós politika, valamint az elhúzódó háború hatásai Magyarországot is érintik.

"Az elért eredményeinket nem hagyjuk veszni. Ezért ilyen bizonytalan időszakban is olyan költségvetésre van szükség, amely garantálja az ország fizikai és gazdasági biztonságát" – fogalmazott, majd hozzátette:

A védelem költségvetése a 2024-es!"

Varga Mihály azt is elmondta, megvédik a családokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket, és fenntartják az Európában egyedülálló rezsivédelmi rendszert.

A miniszter kiemelte, hogy jövőre több forrás jut a védelmi kiadásokra, a családtámogatási rendszer átalakítása mellett is megmaradnak a családi adókedvezmények, és biztosítják a rezsivédelmi alap forrásait is.

A büdzsé főbb számairól szólva közölte,

4 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak, az államháztartás hiánya 2,9 százalék lehet, az államadósság mértéke pedig 66,7 százalékra csökkenhet, az infláció éves szinten várhatóan 6 százalék lesz.

Varga Mihály hangsúlyozta, a kormány a mostani rendkívüli időkben is kiemelten kezeli a magyar családok, a gyermekvállalás és a gyermeknevelés támogatását, így a jövő évi költségvetésben továbbra is biztosítják Európa egyik legkedvezőbb jövedelemadóját, valamint a családi adórendszer adókedvezményei is megmaradnak.

A 2024-es költségvetés garantálja a legalább négy gyermeket nevelő és harminc év alatt gyermeket vállaló nők személyijövedelemadó-mentességét és a 25 év alattiak személyijövedelemadó-mentességét is.

A pénzügyminiszter kiemelte, a nyugdíjasok védelme háborús helyzetben is biztosított, marad az inflációkövető nyugdíjemelés, valamint a 2022-ben teljes egészében visszaépített 13. havi nyugdíj is.

Marad a rezsicsökkentés

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésre reagálva elmondta, Magyarország fontosnak tartja azt a célt - ez az előterjesztett költségvetés-tervezetéből is kiderül -, hogy a költségvetési hiányt mérsékelni tudja. Magyarország egyedülálló ország, ahol az előző három választási évben a kormány képes volt a hiány csökkentésére – fogalmazott.

Kiemelte: ennek ellenére nem mindegy, hogy miként érik el ezt a célt, és ebből a szempontból az Európai Bizottság javaslatát elutasítják.

A rezsicsökkentés vívmányait az ismert szabályok között megőrzik.

A miniszter elmondta, hiába szerepel az ajánlásban, hogy 2023 végére Magyarország szüntesse meg a hatályban lévő energiatámogatási intézkedéseket, Magyarország a hiányt csökkenteni fogja, de erre képes anélkül, hogy elfogadja az Európai Bizottság tanácsát.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek