10 hónapnál régebbi cikk

Mi lesz a lecserélt merevlemezeinken tárolt adatainkkal?
Fehérvár Médiacentrum fotója
freepik.com
Mi lesz a lecserélt merevlemezeinken tárolt adatainkkal?

Az adatbiztonság napjaink egyik fő informatikai kérdésköre. Sokan sokféleképpen igyekeznek azokat kifürkészni, hogy visszaélhessenek vele. Azonban itt nem csak az online világ bugyraira kell gondolnunk!

Egy kanadai, elveszett, megsérült adatok visszaállításával foglalkozó cég érdekes kihívásba kezdett, melynek elsődleges célja a figyelemfelkeltés volt. A cég az online piactereken keresztül vásárolt véletlenszerűen 100 darab olyan merevlemezt, melyet korábbi tulajdonosa lecserélt. A lecserélt adathordozók esetén azonban nem kell feltétlenül meghibásodott, elromlott merevlemezekre gondolni.

A számítógépek egyik legkönnyebben fejleszthető, bővíthető komponense éppen a háttértár. Ezt nagyon könnyen ki lehet nőni. A sok okostelefonos fotó, a letöltött filmek, az egyre nagyobb és jobb minőségű online tartalmak idején akár egy korábban nagynak gondolt, 1 TB méretű HDD-t is könnyűszerrel meg lehet tölteni adattal. Ilyenkor aztán szükséges lehet azt nagyobbra cserélni. Igaz, napjainkban a hagyományos, mechanikai, mozgó alkatrészes HDD-k cseréjére leggyakrabban azért kerül sor, mert a sokkal gyorsabb működésű, memória chip alapú SSD meghajtók látványos sebességnövekedést eredményezhetnek még egy korosabb számítógép, notebook esetében is.

Hozzánk az Excomba is sokan jönnek ezzel a kéréssel, így a kanadai adatmentő cég akciója nagyon is komoly kérdéseket vet fel. A problémakör mondhatni globális és kicsit sem koncentrálódik csak Kanadára.

De a kihívásra visszatérve! A torontói adatmentő cégnek az volt a célja, hogy felhívja a felhasználók figyelmét, hogy személyes adataikat mennyire nem kezelik biztonságosan. Igaz, a felhasználóknak nem is feltétlenül van fogalmuk arról, hogy a lecserélt merevlemezekről mennyi minden is kideríthető róluk.

Az így megvásárolt használt HDD-kről az analizálást követően az derült ki, hogy harmaduk hibás adattároló (ezekről adat már nem visszaállítható), másik harmadukat korábbi gazdájuk letörölve adta el, így azokról ugyan lehetett adatokat visszanyerni, de csak kis mennyiségben és sok munkaóra árán. Azonban a még fennmaradó 35 eszközről sikerült szinte teljes adatvisszaállítást elérniük!

Kapcsolódó
Valóban a jó informatikai rendszer lenne a záloga a hatékony és megbízható munkának?

Kicsit talán nehezen emészthető a kérdés. Mondhatni: mire is gondolhatott a költő? Igen, az informatika bonyolult, még akkor is az, ha sokan úgy vannak vele, mint a focival, hogy ahhoz mindenki ért. Azonban azt nem lehet nem tudomásul venni, hogy jó számítógép, jó számítógépes hálózat és gyors internet, ügyes, sok funkciós nyomtató mennyire is tudja kényelmessé és gyorssá tenni a munkát.

Az eset jól mutatja, hogy még csak esetlenül bolyonganunk sem kell az online világban ahhoz, hogy személyes adataink rossz kezekbe kerüljenek. Egy-egy ilyen adathordozóról a hozzáértő kezek nem csak a családi fotóinkat tudják játszi egyszerűséggel lemásolni, de nem megfelelő biztonsági beállítások esetén akár a böngészőnkben tárolt jelszavakat, webes hozzáféréseket (Gmail, Facebook, Instagram, stb.), sőt akár bankkártyaadatokat is megszerezhetnek.

A megoldás laikusként nem egyszerű. Aki nem ért a számítógépekhez és nincs tisztában az adatok biztonságban tartásával, annak nyilván ez komoly kihívás. Igaz napjainkban ez annyira gyakori téma, hogy talán már mindenki olvashatott is egy kicsit róla. Azonban a téma felvetése és a kanadai cég felmérése jól mutatja, hogy érdemes a témával komolyan foglalkozni!

Mi a megoldás?

Az egyik lehetséges megoldás, hogy a merevlemezek cseréjét szakemberre bízzuk. A szakszervizben elvégzett adathordozók cseréje esetén a magára adó, munkájára igényes szerviz minden esetben megkérdezi a felhasználót, hogy a korábbi HDD-vel mi történjen. Gyakori eset, hogy a felhasználó az adatok törlését kéri, majd ezt követően a merevlemezt a szervizben hagyja. De az is gyakori, hogy a korábbi adathordozót az ügyfél elviszi, mert így érzi biztonságosnak, és maga tárolja azt tovább. 

Jó megoldásokból azonban létezhet több is. De a legfontosabb, hogy törődjünk személyes vagy céges adatainkkal, és ne hagyjuk, hogy rossz kezekbe kerüljenek. Ha kell, ehhez érdemes szakember segítségét is igénybe venni!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek