10 hónapnál régebbi cikk

Folyamatosan zajlik a közvilágítás korszerűsítése, több mint 11 ezer lámpát cserélnek a városban
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Folyamatosan zajlik a közvilágítás korszerűsítése, több mint 11 ezer lámpát cserélnek a városban

A Toronysoron folytatódott szerdán a város közvilágítás korszerűsítési programja. Az év végig a minden kandelláberen LED-esre cserélik a hagyományos izzókat. A rendszer nagy előnye, hogy szabályzóval ellátott lámpákat szerelnek fel, melyek energiafelhasználása 11 óra után tovább csökkenthető.

Kora reggel egy emelőkosaras autóval érkeztek a szakemberek a Toronysorra – itt folytatódott a városi közvilágítás-korszerűsítési program. A tervek szerint az idei évben minden egyes oszlopon LED-esre cserélik a lámpatesteket.

"A közbeszerzési eljárás során az MVM ESCO Urban és a Roneko Kft. nyerte el a munkát, és az elfogadott finanszírozási konstrukció szerint tíz év alatt fogja a város megfizetni a közel 1,9 milliárd forintos fejlesztés költségeit, majd ezt követően tíz év múlva a város tulajdonába kerül valamennyi lámpatest. A megtakarításból lehet mindezt finanszírozni, hiszen körülbelül 60 százalékos megtakarítás érhető el ezekkel a korszerű lámpatestekkel" - mondta el Cser-Palkovics András polgármester.

 A fejlesztésnek köszönhetően 2024-ben kevesebb, mint a jelenlegi fele lesz majd a fehérvári közvilágítás energiafogyasztása, ami sok százmillió forint megtakarítást jelent. Az új lámpatesteknek pedig amellett, hogy jóval kedvezőbb a fogyasztása, fényerőben a hagyományos izzókhoz képest nem tapasztalható majd változás. Nagy előnye továbbá az új közvilágítási rendszernek, hogy az éjszakai órákban tovább csökkenthető az energiafelhasználás.

"Tizenegy órától hajnali öt óráig a lámpák szabályozva vannak, ám ez nem észrevehető. Nem azt jelenti, hogy ötven százalékkal kevesebb lesz a fény, hanem csak fényáram szabályozás történik, ami körülbelül tíz-húsz százalékos változást jelent majd a fényben" - emelte ki Csákberényi-Nagy Ignác Attila, a Roneko Kft. ügyvezetője.

A szakemberek mindig napközben, a csúcsidőszakok figyelembevételével dolgoznak majd, a legforgalmasabb útszakaszokon. 

"Egy hétre előre tudjuk majd megmondani a városlakóknak, hogy merre kell számítani a munkálatokra. Amire nagyon figyelünk, hogy a legforgalmasabb szakaszokon, például a Balatoni úti felüljárón valamelyik hétvégi napra tudjuk időzíteni a cseréket, hogy a munka ne okozzon forgalmi dugót. Az emelőkosaras autókon dolgozók minden esetben próbálnak majd úgy megállni, hogy egy sávot szabadon hagyjanak a forgalom számára" - hangsúlyozta Bozai István városgondnok.

A tervek szerint minden lámpatest cseréjével az év végéig végeznek majd, addigra mind a 11 171 kandeláberen LED lámpatest lesz már fent.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek