11 hónapnál régebbi cikk

Itt a nagy strandteszt - mutatjuk mit mondanak a fürdővizek minőségéről
Fehérvár Médiacentrum fotója
Fiers Gábor
Itt a nagy strandteszt - mutatjuk mit mondanak a fürdővizek minőségéről

Fejérben mindenhol megfelelő a kijelölt fürdővizek minősége – állapította meg a Fejér Vármegyei Kormányhivatal. 15 helyszínen vettek mintát a vízből – azt kérik mindenkitől: fürdőzésre a kijelölt természetes fürdőhelyeket és engedélyezett fürdővizeket vegyék igénybe.

A Fejér Vármegyei Kormányhivatal illetékességi területén összesen 15 természetes fürdőhely található, 13 a Velencei-tó partján, 1 a Dunán, Dunaújváros Szalki-szigeti részén, 1 az Ozora Fesztivál helyszínén, az Igar-Dádpusztán található tavon.

A közelmúltban végzett vízminőségi mintavételezés eredményei azt mutatják, hogy Fejér vármegyében minden esetben a „megfelelő” kategóriába esik a kijelölt fürdővizek minősége.

A természetes fürdővizekben való fürdés feltételeit és az engedélyezés rendjét szabályzó kormányrendeletnek megfelelően, minden kijelölt fürdőhelyen, közegészségügyi ellenőrzést végeznek a Fejér Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának munkatársai, az ellenőrzésekről jegyzőkönyv készül.

A vízmintavétel mellett a helyszínen vizsgálták, hogy van-e a fürdőhelyen látható szennyezés, pl. kátránymaradék, üveg, műanyag, gumi vagy egyéb hulladék vagy intenzív hínárosodás. A vízmintákban két szennyvíz eredetű szennyezést jelző baktérium, az E. coli és az Enterococcus, valamint a kékalga jelenlétére utaló a-klorofill mennyiségét vizsgálták.

A vármegyei kormányhivatal szakemberei kérik: fürdőzésre a kijelölt természetes fürdőhelyeket és engedélyezett fürdővizeket vegyék igénybe.

Ezeken a helyeken a fürdési szezon alatt folyamatosan ellenőrzött a vízminőség és a biztonságos fürdőzési övezet határait táblák, bóják jelzik.

A kijelölt természetes fürdőhelyeken és engedélyezett fürdővizeken kívül a víz minősége nem ellenőrzött, a fürdőzők hányásos, hasmenéses megbetegedések, szem- vagy fülgyulladás kockázatának lehetnek kitéve.

A nem kijelölt fürdőhelyeken, különösen a bányatavakon általában a balesetveszély is nagyobb, és nincs a helyszínen vízi mentő. A természetes fürdőhelyeken, különösen a folyóvizeken a vízmélység hirtelen változása és a sodrás lehet veszélyes lehet - hívja fel a figyelmet közleményében a Kormányhivatal.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek