9 hónapnál régebbi cikk

A fehérvári Ülő Fiú
·Kultszobor·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
A fehérvári Ülő Fiú
·Kultszobor·Utolsó frissítés: undefined

Elveszítette a medencéjét, melyet betemettek az idők során – talán emiatt tűnik oly szomorú tekintetűnek az Ülő Fiú, az egykor kútszoborként elkészített alkotás, mely 1966 óta része a városnak.

A közelmúltban mutattuk be a székesfehérvári Ülő Lány történetét, Segesdi György szobrászművész alkotása 1962 óta része a Prohászka Ottokár út mindennapjainak. Az Ülő Lány nem maradhat Ülő Fiú nélkül, most jöjjön ennek az alkotásnak a története.

Romantikusabb lelkületű olvasóink valószínűleg az előző sorok végén reménykedek valamiféle rendszerváltáson átívelő, kőbe vésett love story kibontakozásában. Nos, az ő lelkesedésüket le kell hűtenem: az Ülő Lány és az Ülő Fiú között nincs kapcsolat, készítőjük sem azonos, soha nem is álltak ugyanazon a helyen.

Veszprémi Imre szobrászművész 1932. július 29-én született a magyar tenger partján, Balatonszabadiban. A Siófokhoz közeli település neves szülötte 1952 és 1958 között a Képzőművészeti Főiskola hallgatója volt, mesterének Szabó Iván és Somogyi József tekinthető. Tudásszomja, tanulni akarása nem ismert határokat, és ezt a szó legszorosabb értelmében kell venni: járt tanulmányúton Olaszországban, Görögországban, Csehszlovákiában és Németországban.

1952-től gyakorlatilag minden jelentős hazai kiállításon ott voltak művei, munkásságát 1982-ben Munkácsy-díjjal ismerték el. Szobrait elsősorban márványból és gránitból faragta, ezek mellett kedvelt anyaga volt az ónix, a kő és a fa is. Veszprémi Imre 2013. április 1-én,  három hónappal 81. születésnapja előtt hunyt el.

A szobrászművész alkotásai között több nagy méretű, köztéri alkotás is van, hazánkban ezekből 23 található. Köztük van egy székesfehérvári alkotás is, ez pedig nem más, mint az Ülő Fiú, mely az Árpád utcai óvoda udvarán található.

A melankolikus, szomorú tekintetű szobor történetének kezdete elég bizonytalan, az alkotó munkásságát bemutató honlap szerint 1962-ben, más források szerint 1963-ban készült el, majd 1966-ban állították fel.

Eredetileg kútszoborként működött, vagyis egy működő kút volt mellette, előtte pedig egy medence. Kialakítása is úgy történt, hogy tekintete folyton a vizet pásztázza. Idővel azonban a medencét, mint oly sok más esetben, betemették, virágágyás került a helyére. Az Ülő Fiú így már nem láthatja a vizet, de szerencsére állapota kiváló, így hosszú évekig figyelheti még az újabb és újabb fehérvári nemzedékek felcseperedését.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek