1 évnél régebbi cikk

62 éve ül már a lány Székesfehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Németh Zoltán
62 éve ül már a lány Székesfehérváron

Ki tudja, mennyi autót és gyalogost, szerelmet és csalódást, örömteli és könnyfakasztóan szomorú pillanatot látott már az Ülő Lány. A Prohászka Ottokár út rezdüléseit szemmel tartó szobor 62 éve figyeli a környék történéseit.

Ma már nehéz megállapítani, hogy anno a két ezrelékes törvény mennyi műalkotást is adott Székesfehérvárnak. Korábban mi is bemutattuk a II. világháborút követő újjáépítésben a különböző művészeti alkotások megvalósulásának lehetőséget adó rendeletet. Szinte biztosak vagyunk benne, hogy ennek a bizonyos két ezreléknek köszönhetően található immár 62 éve a Prohászkán Segesdi György alkotása, az Ülő Lány.

Segesdi György szobrászművész 1931. július 17-én született Budapesten. 1949 és 1954 között végezte el a magyar Képzőművészeti Főiskolát, ahol mesterei Kisfaludi Strobl Zsigmond, Szabó Iván és Beck András voltak. Ahogy a Köztérkép fogalmaz vele kapcsolatban:

„Főiskolai tanulmányainak befejezése után hagyományos, figurális szobrokat készített, melyekre az expresszivitás, a kiváló anyagérzék és a sokoldalú technikai felkészültség volt jellemző. A 60-as években a lemezplasztika lehetőségeivel kezdett foglalkozni. 1963-ban részt vett Párizsban a Fiatal Művészek Biennáléján, 1964-ben a Velencei Biennálén.”

Segesdi György gazdag pályafutása megkoronázásaként 1976-tól a Magyar Iparművészeti Főiskola tanszékvezető tanára volt, illetve 1987 és 1997 között a Magyar Képzőművészeti Főiskola szobrász tanszékén docensként adta át tudását. A Munkácsy Mihály díjjal elismert kiváló szobrászművész a közelmúltban, 2021. február 16-án, életének 90. évében hunyt el.

Gazdag pályafutásának emlékét szobrai őrzik, közöttük a Magyarországon fellelhető 19 darab „Ülő Lány” téma alapján készült köztéri szobrának egyike, melyet Székesfehérváron állítottak ki. Az alkotás a Prohászka Ottokár úton az ötvenes években felépült házsorokat elválasztó kis parkok egyikében kapott helyet 1961-ben és azóta is ott tölti napjait. Ugyanakkor nem mondhatnánk, hogy nem változtatott helyet, ugyanis a fennmaradt korabeli képekhez viszonyítva látszik, hogy valamikor beforgatták az út felé.

A két ezrelékes törvény kapcsolatát a szoborral szinte biztosnak tekinthetjük, hisz a rendeletet épp az akkor hasonló módon zajló lakásépítési hullámhoz igazítva alkották meg, valószínűleg az Ülő Lány is így került a frissen felhúzott épületek közötti parkba.

A kedves alumíniumszobor környezete jelenleg ugyan elbírna egy kis kertészkedést, de szerencsére ezt leszámítva jó állapotban van. Reméljük, hosszú évekig figyelheti még  Prohászka Ottokár utca forgalmát és történéseit.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek