9 hónapnál régebbi cikk

Így védd magad a hőségtől: túlélési tippek a kánikulai napokra
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Így védd magad a hőségtől: túlélési tippek a kánikulai napokra

Tombol a kánikula, ami a napokban egyre inkább fokozódik. A hőség szervezetünket is kihívások elé állítja, ezért érdemes háziorvos szakértőnk tanácsait észben tartani.

Akár hőgutát is okozhat a 30 fok feletti hőmérséklet – erre figyelmeztet a háziorvos. A tűző nap és a magas páratartalom megviseli az emberi szervezetet, vérnyomás-ingadozást, de súlyosabb egészségügyi problémákat is okozhat. Mosolygó Éva a következő tanácsok betartására hívja fel a figyelmet:

Folyadékpótlás

„A legfontosabb kánikula idején a megfelelő mennyiségű folyadék pótlása, még akkor is, ha nem vagyunk szomjasak. Sokszor nem számolunk azzal, hogy milyen sok folyadékot veszítünk a bőrünkön keresztül párolgással. Ezért sokkal többet kell innunk, mint amennyit kívánunk, és ez lehetőleg ne édes üdítőkkel történjen, hanem vízzel!"

Hővédelem

„A hővédelem az egész testnek fontos, azért, hogy ne kapjunk hőgutát. Lehetőleg laza, könnyű pamut anyagú ruhát viseljünk, hogy a ruházat ne akadályozza a hőleadást, az étkezést pedig vegyük nagyon könnyűre: a zöldségeket, gyümölcsöket részesítsük előnyben, a nagy melegben együnk kevesebbet! Tartózkodjunk a fizikai megerőltetéstől! A klíma használatakor pedig a kinti hőmérsékletnél csupán 5 fokkal legyen kevesebb, az alacsonyabb hőmérséklet egészségügyi problémákat okozhat.”

Fényvédelem

„A bőr védelmére nem csak strandoláskor kell figyelmet fordítani, hanem bármikor, amikor napon tartózkodunk. A napvédő készítmények használatával elkerülhető a leégés, és annak későbbi súlyos következményei, de érdemes a fejünket is valamilyen fejfedővel, a szemet pedig napszemüveggel védeni" - tanácsolja a szakember.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek