8 hónapnál régebbi cikk

A Kodolányi János Egyetem a Fehérvári Civil Központba költözött
Fehérvár Médiacentrum fotója
Fehérvár Televízió/Körtvélyes Tivadar
A Kodolányi János Egyetem a Fehérvári Civil Központba költözött

Ahogy arról hétfőn arról beszámoltunk, távozott posztjáról Szabó Péter, a Kodolányi János Egyetem rektora. Májusban az intézményt fenntartó cégnek új tulajdonosa lett, és változásokat kíván életbe léptetni az egyetem életében. Első lépésként az egyetem a Fehérvári Civil Központba költözött.

A Kodolányi János Egyetem tulajdonosváltásának már 10 évre visszanyúló előzménye van – tájékoztatta a Fehérvár Televíziót a KJE Fenntartó Zrt. vezérigazgatója. Mits Gergely elmondta: korábban a magánfelsőoktatási intézményektől megvonták az állami normatívát, ezt követően három éves időszakra sikerült egy olyan megállapodást kötni az előző tulajdonossal, ami biztosította az egyetem működését.

A szerződés lejártával azonban azt nem hosszabbították meg, így megalakult egy olyan, Székesfehérváron, illetve a régióban érdekelt, oktatással foglalkozó befektetői csoport, amelyeknek fontos, hogy a Kodolányi a következő 30 évben is meghatározó oktatási tevékenységet folytathasson. A változás egyik eredménye, hogy a korábbi, Fürdősoron található intézmény a Rákóczi úton található Civil Központban kapott új helyet.

„Minden változás sok területen hozza magával az átrendeződést, a várossal nagyon jó kapcsolatunk van, és szorosabbra fűztük ezt a kapcsolatot, már indulásként átköltöztünk a Technika Házába, egy csodálatos épületbe, a város központi helyén, ami még csodálatosabb lesz, hogyha sikerült felújítanunk. Úgyhogy itt állunk neki a tanévnek, és aztán komoly tervek vannak a jövőre nézve is” - hangsúlyozta Mits Gergely.

Az új tulajdonosi kör emellett szervezeti és stratégiai változásokat is végrehajtott, ami érinti az egyetemi vezetőséget is. Az alapító rektor Szabó Péter a fenntartóval közös megegyezés alapján lemondott posztjáról annak érdekében, hogy az új elképzelések és az egyetem számára is a legmegfelelőbb rektort lehessen mihamarabb választani.

"Szabó Péternek elévülhetetlen érdemei vannak a tekintetben, hogy egyáltalán létezik a Kodolányi János Egyetem, és 30 évet sikerült végignavigálnia úgy, hogy itt vagyunk több ezer hallgatóval sikeresen, több mint 30 ezer kiadott diplomával - azt gondolom, hogy ez egy olyan életmű, ami elvitathatatlan és megsüvegelendő. Az új tulajdonosnak ugyanakkor az új lendületéhez új céljai voltak, vannak, és ebben nem mindenben volt egyezés, úgyhogy közös megegyezéssel, jó hangulatban, de Szabó Péterrel megszűnt az ilyen módú együttműködés” - mondta el Mits Gergely.

Az intézmény fenntartója Vizi László Tamás általános rektorhelyettest bízta meg a rektori feladok átmeneti ellátásával.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek