2 hónapnál régebbi cikk

Szabadegyetem a Kodolányin – minden érdeklődő számára látogathatóak lesznek az előadások
Fehérvár Médiacentrum fotója
Farkas Szilárd
Szabadegyetem a Kodolányin – minden érdeklődő számára látogathatóak lesznek az előadások

Együttműködési megállapodást kötött a Széchényi Társaság a székesfehérvári Kodolányi János Egyetemmel. A szerződés célja az intézmény oktatási, kutatási, működési területének és társadalmi szerepvállalási körének erősítése.

Előadássorozatot hirdet a Kodolányi János Egyetem és a Széchényi Társaság, amely felöleli Széchényi István munkásságát. Az előadássorozat az egyetem szabadon választható kurzusai között szerepel a jövőben, Szabadegyetem formájában pedig minden érdeklődő számára elérhetővé válik. Az együttműködési megállapodást szerda délután írták alá Székesfehérváron a Kodolányi János Egyetemen. Szemereki Zoltán, a Széchényi Társaság elnöke szerint három olyan mozaik van, amelyre a mai világban oda kell figyelni.

"Az egyik az, hogy hinni és hihetni egymásnak, ez az egyik szlogenje a Széchenyi Társaságnak, ami azt jelenti, hogy a bizalmat kell megerősíteni a közösségek között. A bizalmat és azt a hitelt, amelyet a másik, ha nem fogad el, akkor nem jutunk semmire, de ha igen, akkor tudatosítani tudjuk benne azokat az elveket, amelyeket mi is képviselünk" – mondta Szemereki Zoltán.

A második elv szerint akkor élsz, hogyha másokért élsz, a társaság szerint pedig meghatározó az ez alapján történő cselekvés. A harmadik elv alapján pedig, hogyha valaki képzett, értelmiségi ember, valamint ha anyagilag is tehetős, akkor nagyobb a felelőssége és eszerint is kell, hogy cselekedjen.
A Kodolányi Egyetem részéről Vizi László Tamás az együttműködés kapcsán elárulta, hogy olyan közös programokat indítanak a jövőben, amelyek egyrészt a hallgatóknak üzennek szabadegyetemi formában, másrészt pedig a civil közösség számára is elérhetőek lesznek.

"Akár a kommunikáció szakot, akár a gazdálkodástudományi szakot nézzük, akár a nemzetközi szakot nézzük, akár a turizmust nézzük, de a történelmet, az idegenforgalmat és sorolhatnám tovább, Széchenyinek mindenhez valamilyen köze volt. Nem beszélve a helyi politikáról, a politikai életről, az alkotmányos kérdésekről, a kereskedelemről, a katonaságról, tehát olyan témákat választunk a szabadegyetem előadás tematikájaként, amelyek egy-egy Széchenyi-életműhöz köthető tematikát tárnak fel és dolgoznak fel és közvetítenek a hallgatóink és a város nagyközönsége elé" – fogalmazott Vizi László Tamás, a Kodolányi János Egyetem megbízott rektora.

A szabadegyetemi előadássorozat a tervek szerint 2025 februárjában indul, az együttműködés pedig kutatási-fejlesztési projektek, oktatási és kulturális programok, valamint szakmai és tudományos rendezvények kapcsán is megvalósul.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek