7 hónapnál régebbi cikk

Tóth Lászlóra emlékeznek Székesfehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Wikipedia
Tóth Lászlóra emlékeznek Székesfehérváron

A tíz évvel ezelőtt elhunyt Tóth Lászlóra emlékeznek születésnapján szeptember 16-án a Vörösmarty Színházban.

Tóth László 1975-ben kapcsolódott be az akkor még Velinszky László Ifjúsági és Úttörőház nevét viselő intézmény munkájába. Vezetésével számos sikert ért el az általa vezetett amatőr színjátszó csoport. Szombaton könyvbemutatóval, kiállítással, színházi előadással emlékeznek Tóth Lászlóra.  A Záróra című 120 oldalas Tóth László emlékkönyv szerzője Magyarits András, aki 26 éven keresztül volt munkatársa, barátja:

"Korábban megjelent három kis könyve, azokból válogattuk verseket. A korabeli sajtóvisszhangok is belekerültek. Ami érdekes, olyan versek kerültek bele, amik eddig lappangtak, nem is tudtunk róluk. Egyik kolléganőm, Varga Mária Magdolna gépelte Lacinak és most Tutorian János válogatásában került be."

A illusztrációkkal díszített könyvben Tóth László versei és barátok, ismerősök visszaemlékezései olvashatók. A kötet a Tarsoly Ifjúságért Egyesület kiadásában jelent meg.  Sipos András,  a kiadásért felelősséget vállaló Tarsoly Ifjúságért Egyesület elnöke elmondta:

"Huszonöt-huszonhatan adományoztak, ki ötezer forintot, ki húszezret, ki harminc, ki ötvenezret. Ezen kívül lehetett előrendelni a könyvet. Így jött össze a könyv ára, nyomdai költsége, valamint ami nagyon fontos, egyrészt a Lánczos Kornél-Szekfű Gyula Ösztöndíj Alapítvány támogatta a könyv megjelenését, elnyertük ezt a díjat. Ezen kívül Székesfehérvár Önkormányzata is adott hozzá pénzt. 

Szeptember 16-án a Vörösmarty Színház galériájában este hat órakor nyílik A holnap kortársai című kiállítás, amelyen azoknak a művészeknek az alkotásai láthatók, akiket Tóth László támogatott. Szentes Ottokár festőművész ismertette: 

"Ő mazsolázta ki az akkor még fiatal művészeket abból a hatalmas felhozatalból, ami van. Ezt olyan jó érzékkel tette, hogy ezek a művészek ma a kortárs művészet egyik fontos vonulatát képezik és mindenképp ott vannak a kortárs művészet kánonjában, ami azért akkor még nem volt egyértelmű, hogy ők idáig fognak repülni."

A Kozák András stúdióban este hét órakor a Szabad Színház társulata adja elő Mrożek Emigránsok című művét. Ezzel méltón emlékezve a társulatot támogató, tíz esztendeje elhunyt személyre. Nagy Judit, a Szabad Színház művészeti vezetője elmondta: 

"Mrożek kedvenc szerzője volt Tóth Lacinak, egyfelől megrendezte az Emigránsok című darabot, és nagyon szerette, nagyon aktuális. Másfelől pedig ennek az előadásnak egy korábbi változatát is látta, és nagyon tetszett neki. Azt mondta, az egyik legtökéletesebb előadásunk, úgyhogy gondolom ez egy méltó választás volt az ő emlékezetére."

Az estre 17 órára várják az emlékezőket a Vörösmarty Színházba. Magyarits András megemlékezését követően vele, mint a kötet szerkesztőjével és Sipos András kiadóval beszélget Vakler Lajos.   

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek