6 hónapnál régebbi cikk

Az első autó biztosítása
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay/Bertsz
Az első autó biztosítása

Az első autó megszerzése izgalmas időszak az életünkben. Azonban az autó tulajdonlásával járó kötelezettségek között szerepel a megfelelő biztosítás megléte is.

A biztosítási ügyintézés sokak számára bonyolultnak tűnhet, de ebben a cikkben részletezzük, hogy mire lehet számítani az első autó biztosításának ügyintézése során, és hogy hol érdemes ezt elindítani.

Casco vagy kötelező biztosítás?

Az egyik igen fontos dolog, hogy megértsük a két fő autóbiztosítási típus közötti különbségeket. A kötelező biztosítás, vagy más néven KGFB minden autós számára kötelező. Ez a minimális fedezet, amit az autósoknak biztosítani kell, hogy egy esetleges baleset bekövetkeztekor a biztosító vállalja a sofőr helyett az anyagi felelősséget az okozott károkért. Ennek a díja az autó értékétől és a vezető korától is függ, de alapjaiban az állami tarifák határozzák meg.

Az első autódhoz a kötelező felelősségbiztosítást akár online is kalkulálhatod, és ha szimpatikus az ajánlat, akár meg is kötheted az otthonod kényelméből.

A casco biztosítás ugyan opcionális, de ajánlott, különösen, ha az autó viszonylag új, vagy nagy értéket képvisel. Ez a biztosítástípus fedezi az autót az összes olyan kárral szemben, amely nem köthető közvetlenül balesethez. Idetartoznak a tolvajlás, a természeti katasztrófák okozta károk és az egyéb véletlen események, például a parkolás közbeni sérülések is. A casco biztosítás díja a jármű típusától és értékétől, valamint a választott fedezetektől és a vállalt önrész mértékétől is függ.

Milyen előnyei vannak az online ügyintézésnek?

Az internet korában az autóbiztosítás ügyintézése sokkal egyszerűbbé vált. Az online alkuszok és ügynökségek lehetővé teszik az ügyfelek számára, hogy gyorsan és kényelmesen megköthessék a biztosításukat anélkül, hogy személyesen meg kellene jelenni az ügyfélszolgálaton vagy a biztosító egyéb kirendeltségén.

További előny, hogy az online biztosítási szerződések digitális formában is elérhetőek, így mindig hozzáférhetünk a fontos dokumentumokhoz, könnyen előkereshetőek a szükséges azonosítók, és kisebb valószínűséggel vesznek el az anyagok.

Mekkora biztosítási díjjal számolhatunk?

A biztosítási díj mértéke számos tényezőtől függ, ideértve az autó típusát és értékét, az üzembentartó vezetési tapasztalatát, korát. Általánosságban elmondható, hogy minél értékesebb az autó és minél fiatalabb/tapasztalatlanabb a vezető, annál magasabb lesz a biztosítási díj.

Az online felületeken azonban már igen pontos kalkulációk érhetőek el, és akár több biztosító ajánlatát is össze tudjuk hasonlítani. Fontos azonban megjegyezni, hogy a legalacsonyabb díj nem minden esetben a legjobb választás. A jól megválasztott biztosítási csomag megvédhet minket és az értékeinket az anyagi károktól, érdemes hát körültekintően választani.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek