A 3 legfontosabb kérdés, ha albérletre szeretnénk lakásbiztosítást kötni
Fehérvár Médiacentrum fotója
coverme
A 3 legfontosabb kérdés, ha albérletre szeretnénk lakásbiztosítást kötni

Azok, akik saját tulajdonú ingatlanban élnek, tisztában vannak azzal, hogy mennyire fontos, hogy időben kössenek lakásbiztosítást. Olyan szerződésre van szükség, amely kiterjed az ingóságokra is, hiszen azokat is biztonságban szeretnénk tudni.

Ezzel szemben az albérletben élők esetében már nem annyira elterjedt, hogy lakásbiztosítást kössenek, pedig ez legalább ugyanolyan fontos lenne. A kockázat, ami a saját tulajdonban lévő ingatlan esetében felmerül, ugyanúgy ott van egy bérelt lakásnál is.

De vajon miért és milyet érdemes kötni? Mit kell tudni, ha nem saját házra szeretnénk biztosítást fizetni?

1. Miért kössünk lakásbiztosítást, ha bérelt ingatlanban élünk?

Lakásbiztosítás albérletre is köthető. Akinek van saját névre szóló szerződése, aminek a kockázatviselési helye az albérlet, az tudja, hogy több olyan kockázatot lefed vele, amire a tulajdonosnak vagy a társasháznak nincs biztosítási fedezete.

Amennyiben az albérletben saját hibánkból keletkezik kár, például véletlenül kigyullad valami, elárasztjuk a házat vízzel, esetleg csőtörés okoz problémát, akkor a biztosítás komoly támaszt nyújthat.

Ugyanúgy jól jöhet betöréses lopás, besurranás esetén, ugyanis a lakás tulajdonosának bár van biztosítása, a saját ingóságainkra nem nyújt fedezetet. Ha esetleg többen élnek a lakásban, akkor érdemes lehet több biztosítást kötni, mindenkinek a saját ingóságaira. Amennyiben van laptopunk, nyomtatónk, kanapénk, tévénk, de a mosógép vagy a mosogatógép nem a miénk, akkor azokra nem kell, hogy kiterjedjen a lakásbiztosítás.

2. Mi tartozik a biztosított vagyontárgyak közé?

Amikor albérletről van szó, akkor a biztosító cég kockázatviselése kiterjed a szerződésben leírtak szerinti lakást határoló falakon belüli saját tulajdonban lévő tartozékokra. Ide soroljuk a nyílászárókat, az árnyékolókat, a kerítést, a kerítéskaput, a csengőt, a kaputelefont, de még a riasztóberendezést is.

A fűtő- és hűtőrendszerre szintén kiterjed a biztosítás, ahogy a vakolatra, festésre, a tapétára, az elektromos hálózatra, valamint a napelemre és a geotermikus fűtési-hűtési rendszerre egyaránt. Ha van jakuzzi, szauna, medence, akkor azok káreseténél sem kell aggódni, hiszen a szerződés szerint ezek javítási költségét is térítik.

3. Milyen kiegészítő szolgáltatásokat érdemes választani?

Az egyik legfontosabb a felelősségbiztosítás, amely egy szuper kiegészítő, amit bármely biztosításhoz választhatunk. Ez arra nyújt fedezetet, ha egy harmadik félnek okoztunk kárt, akkor azt a biztosító megtéríti. Ha például felgyújtjuk a konyhát, akkor a szerződés alapján a cég a lakás tulajdonosának fizeti meg a keletkezett kárt.

Létezik továbbá assistance jellegű szolgáltatás, amelyre szintén jó ha kiterjed a CoverMe által kalkulált lakásbiztosítás, ami azt jelenti, ha valami elromlik és sürgősen kellene vízvezeték-szerelő, zárcsere, akkor a biztosító állja ezek költségeit. Emellett szakembert küld 24 órán belül, így nekünk ezzel sem kell foglalkoznunk.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek