6 hónapnál régebbi cikk

Tessely: Megújult a Velencei-tó öt kikötője, de feladatunk van még bőven!
·HírekVelencei-tó·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Maráczi Lilla
Tessely: Megújult a Velencei-tó öt kikötője, de feladatunk van még bőven!
·HírekVelencei-tó·Utolsó frissítés: undefined

Több mint 285 millió forintos hazai forrásból újult meg a Velencei-tó öt hajókikötője. Többségük már használatban van, Velencén azonban az alacsony vízszint miatt nem indulhatnak nagyobb hajók a tavon. Hogy a helyzetet orvosolják, új törvényt alkotnak majd a következő egy évben. 

Hajóval járták végig a kivitelezők és a döntéshozók a Velencei-tó öt új kikötőjét, melyek még nyár elején készültek el. A Velencei-tavi közforgalmú hajóállomások Agárd, Gárdony, Pákozd, Velence, Sukoró korszerűsítése magában foglalta a kikötők hajózásra alkalmassá tételét, valamint a közvilágítás korszerűsítését, illetve elektromos hajótöltők és egyéb szükséges parti létesítmények elhelyezését is az egyes hajóállomásokon.

Az öt kikötő - a sukorói kivételével - már megkapta a használatbavételi engedélyt is.

"Ez a kikötő nem azért nem rendelkezik engedéllyel, mert bármilyen beruházási elem nem valósult volna meg, hanem azért, mert azt egy másik fejlesztés részeként, a V4 Központ Sukorói Fiatalok Központ beruházás terhére fogjuk majd megvalósítani. A használatba vételi engedély akkor lesz végleges, de egyébként használható és hajózható az a kikötő is. Korábban sem bírt egyébként engedéllyel, de nyilván ezt a helyzetet mi szeretnénk javítani" - mondta el Molnár Krisztián a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke. 

Tessely Zoltán: Feladat van még bőven

A kikötők több mint 285 millió forint kormányzati támogatásból újultak meg, ugyanakkor van még bőven teendő a Velencei tavon, mondta el Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője. A Pannónia Szíve Programért és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos hangsúlyozta, habár a tó vízszintje 20 centivel magasabban áll jelenleg, mint tavaly ilyenkor, az még mindig nagyon alacsony. Velencén például a vízszint miatt nem használható a felújított kikötő. Hogy a helyzetet orvosolják, a következő egy évben készül majd egy úgynevezett "Velencei-tó törvény".

"Elhatároztuk azt, hogy a Balatonhoz hasonlóan, melynek a szabályozása egy Balaton Törvényben összegződik, a Velencei-tónál is meg kell alkotni egy törvényt, hogy ne legyen olyan szabályozási bizonytalanság, ami mondjuk lehetővé tette, hogy az elmúlt négy esztendőben, tulajdonképpen tavasztól télig a Velencei-tó a legnagyobb vízgyűjtő területéről semmiféle vízhez nem jutott"- mondta el Tessely Zoltán.

A Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos hozzátette, az új törvényt a Belügyminisztérium és az Országos Vízügyi igazgatóság segítségével alkotják majd meg. A tervek szerint az egyes tavon lévő nádasok minőségi besorolása is szerepel majd benne, ahogy a tó környéki ingatlanokon a csapadékvíz felfogására vonatkozó új szabályozás is. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek