6 hónapnál régebbi cikk

A hazai erőművek besorolásai és működésük
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay/stevepb
A hazai erőművek besorolásai és működésük

A cikkünkben a hazánkban működő villamosenergia-termelő erőművekről lesz szó. Megnézzük, hogy milyen a hazai rendszer, milyen szereplők vannak, és miként lehet őket besorolni. Természetesen a működésükre is kitérünk.

Miért kell foglalkozni a hazai erőművek termelésével?

Az utóbbi években számtalanszor bebizonyosodott, hogy minden cégnek foglalkoznia kell az energiahatékonyságával. Nagyon sokan a fogyasztás minél alacsonyabban tartását tűzték ki célul. Az EnergyHub esettanulmányaiban találhatunk kiváló példákat is erre.

A hazai villamosenergia-felhasználás mértéke évről évre nő, aminek kiszolgálására többféle erőműre is szükség van. Sőt, sok esetben importra is szorulunk. Már csak ezért sem mindegy, hogy milyen nagy egy cég fogyasztása.

Nézzük meg, hogy milyen hazai erőművek vannak és miként működnek ezek!

A hazai erőművek működése

Hazánkban ezek a létesítmények piaci alapon állítják elő a villamos energiát. Ez azt jelenti, hogy a tulajdonosok az üzemeltetés során profitot várnak.

Az erőművek bevételei többféle tevékenységből is származhatnak. A villamosenergia-termelés a fő profil. Viszont kiszolgálhatnak hőigényt, és a rendszerszintű szolgáltatásokban is részt vehetnek, ami további bevételt jelent számukra.

Kereskedelem: csak mérlegkörök között!

Itthon a villamosenergia-kereskedelem csak mérlegkörök között mehet végbe. Ezek olyan elszámolási egységek vagy szerveződések, melyek a kiegyenlítő energia okozathelyes elszámolására lettek létrehozva. Azaz piaci szereplők egy csoportosulása, mely független a földrajzi elhelyezkedésüktől.

A mérlegköröknek minden egyes üzleti nap végén kiegyenlítettségre kell törekedniük. A rendszerirányító ezt nyomon követi és az eltéréseket szankcionálja. A szaldóba beletartozik a termelt, az importált, az exportált és a fogyasztott villamos energia is.

Az erőművek típusai

A villamosenergia-termelés céljából üzemeltetett gépegységeket és azok kiszolgáló berendezéseit együttesen erőműnek nevezzük. Ezek két céllal épülnek: saját fogyasztásra vagy kereskedelmi célból. Utóbbi esetén történik a közüzemi hálózatba táplálás és értékesítés, melynek három módja ismert: közvetlen, kapcsolt, illetve a kombinált ciklusú energiatermelés. De az üzemidő szerint is csoportosíthatunk, így vannak alap-, menetrendtartó és csúcserőművek.

Erőműveink üzemidő szerint

  • Az alaperőművek olcsóbban üzemeltethetőek, kedvező a hatásfokuk és jó kihasználtsággal működnek. Ilyen a Paksi Atomerőmű.
  • Menetrendtartó például Dunamenti és a Gönyűi Erőmű. Ezek képesek arra, hogy kövessék a villamosenergia-igények alakulását.
  • A csúcserőműveket pedig csak a csúcsigények jelentkezésekor üzemelik be. A beruházási igényük kisebb, mint a többi esetén, de drágán működtethetőek, ezért is csak akkor használják őket, amikor mindenképp szükség van rájuk. Ilyenek idehaza a gyorsindítású gázturbinás erőművek.

A folyamatosan növekvő energiaigény stabil kielégítése nem egyszerű. Ezért is fontos odafigyelniük a cégeknek a fogyasztásukra.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek