6 hónapnál régebbi cikk

Interaktív ismerkedés Petőfivel Sárszentlőrincen
Fehérvár Médiacentrum fotója
Madarász Dominik
Interaktív ismerkedés Petőfivel Sárszentlőrincen

Megújult a Petőfi Emlékház Sárszentlőrincen. Az épületben interaktív kiállítás várja a látogatókat. Használati tárgyakon, képeken, írásokon keresztül pillanthatunk be a költő életének meghatározó időszakába. 

1831-től egy éven keresztül Petőfi Sándor a sárszentlőrinci evangélikus algimnáziumba járt. Egy parasztházban élt akkor, 1973-ban két pedagógus ötlete nyomán az üresen álló épületben Petőfi múzeum jött létre. A ház szeptember végére új külsőt és belső tartalmat kapott.

A Petőfi Irodalmi Múzeum volt nagy segítségünk ebben a dologban, és hát egy komoly pályázatnak köszönhetően több lépésben újult az emlékház, több évet is vett igénybe az újulásunk. Először a tetőszerkezet javult meg, építették újjá, aztán a belső szerkezetet, és legvégül pedig maga a múzeum is új ruhát kapott. Sokkal interaktívabb, és sokkal látványosabb a mostani kiállításunk, mint az előző volt - számolt be a megújult emlékházról Boda Ildikó, a Petőfi Sándor Emlékház művelődésszervezője. 


A kiállításon a látogatók sokkal több olvasható anyagot kapnak. Olyan tudásanyagra tehetnek szert a diákok, az érettségi előtt állók, amely az irodalom könyvekben nem található. Az egyik szobában Petőfi azon időszakát ismerhetjük meg, amikor vándorszínészként élt, Rónai színészálnéven dolgozott és szépírással készítette a plakátokat. A következő helyiségben is számos érdekesség várja a látogatót. Többek között a költő utazóládája, amellyel a házba érkezett és azok a tárgyak, képek, amelyek az akkori időtöltését idézik fel.

Két kép is mutatkozik erről az időszakról, a játékairól. Az egyik, egy alkalommal, amikor a jeges folyón kellett átugrani, ő vállalta ezt a nagy feladatot, átugrott, visszacsúszott, jeges lett a ruhája, de estig játszott, hogy mutassa, ő bizony kemény fiú. A másik kép pedig a kedvenc játékát, a métát mutatja be. Ez egy labdajáték, amit ütővel kell játszani és a mai baseball elődje.

Az emlékházban a mindennapi élet használati tárgyaival is megismerkedhetnek a kiállításra érkezők. A ház utolsó helyiségében, a tiszta szobában pedig a korra jellemző gyerekjátékok, mirtusz koszorúk, kati szék, utazó láda látható, amelyben egy család teljes ruházata belefért.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek