6 hónapnál régebbi cikk

Szociális ápoló és gondozó képzés indult Székesfehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
www.okkfehervar.hu
Szociális ápoló és gondozó képzés indult Székesfehérváron

Nyilvános oktatási napot tartottak a szociális ápoló és gondozó képzésen, a Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézményben. Október elején indult a másfél éves oktatás Székesfehérváron.

Mészáros Attila alpolgármester kiemelte, fontos, hogy minél több szociális ápoló és gondozó legyen a városban, hiszen a Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény négy bentlakásos intézményében mintegy háromszáz gondozott van.

Az Önkormányzat igyekszik mindent megtenni a szociális dolgozókért, éppen ezért az állami bérezésen kívül egyéb juttatásokat is biztosít a város: a szociális szektorban vezettük be először a hűségjutalmat, és novemberben valamennyi önkormányzati szociális dolgozó is százezer forintos juttatást kap. Ezekkel is igyekszünk megköszönni azt a megfeszített munkát, amit a Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézményben az idős emberekért tesznek - fogalmazott az alpolgármester.

A Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézményben 212-en dolgoznak éjjel-nappal azokért az idős emberekért, akik ápolást igényelnek.

Ebben a tanévben 15 fő vesz részt a szociális ápoló és gondozó képzésen, közülük 12-en a Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény munkatársai. Jelenleg nagyobb részben elméleti, kisebb részben gyakorlati órák szerepelnek az órarendben, de minél több elméleti tudással rendelkeznek majd a hallgatók a tanfolyam előrehaladtával, annál inkább a gyakorlat felé billen a mérleg. Szerencsés a mostani helyzet, ugyanis egyből a gyakorlati helyen van az oktatás, azt sajátítják el a hallgatók, amit a tényleges munka során is el kell majd végezniük: megismerkednek az intézménnyel, az ott lakókkal, és folyamatosan kapcsolódnak be az ellátásukba.

Az oktatók a szociális és egészségügyi ágazatban gyakorlatban is tevékenykedő, elismert szakemberek. A tantárgyak között a szakápolás mellett szerepel a pszichológia, gondozási ismeretek, mentálhigiéné, szakosított gondozás is. Fontos része a képzésnek, hogy a tanulók megfelelő empatikus képességek birtokába kerüljenek a tanfolyam végére, hiszen a szaktudás mellett a segítő szakma egyik legfontosabb alapja a betegekkel való kommunikáció, amit a szakmai ismeretek nem tudnak pótolni.

Iskolánk együttműködési megállapodással rendelkezik a Kulturális és Innovációs Minisztériummal, melynek keretében a szociális ágazatot érintő képzéseket is indíthatunk. Megkerestük a Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény vezetőjét, felajánlottuk, hogy államilag finanszírozott keretek között elvégezhetik a munkavállalók a szociális ápoló és gondozó képzést, amelyre végül 12-en jelentkeztek tőlük. Ugyanezt a lehetőséget felajánlottuk a többi, városban működő intézménynek is, és örömmel tapasztaltuk mindenkitől a nyitottságot – mondta Mahler Balázs.

A szociális szféra évek óta munkaerőhiánnyal küzd, ezért is örvendetes, hogy ilyen, és ehhez hasonló kezdeményezések indulnak a városban, hiszen a segítők munkájára mindig is szükség volt, van és lesz.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek