5 hónapnál régebbi cikk

Hogyan kaphatjuk vissza a januártól bevezetendő visszaváltási díjat?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pexels
Hogyan kaphatjuk vissza a januártól bevezetendő visszaváltási díjat?

2024. január 1-től indul az italcsomagolás visszaváltási rendszer Magyarországon, így típustól függően 50 vagy 70 forinttal fizetünk majd többet egyes tételekért.

A visszaváltási rendszer alapelve, hogy minden egyutas italtermék, ami üveg, fém vagy műanyag palackban van, 50, illetve 70 forint egységes visszaváltási díjat von maga után a vásárlás során. Ezt az összeget a vásárló visszakapja, miután visszaváltja a palackot - hívja fel a figyelmet rá az NHKV Zrt. 

2024. január 1-jétől azonban csak azokat a palackokat lehet visszaváltani, amelyeket 2024. január 1. után hoztak forgalomba, és amelyeken visszaváltási jelzés található. Ezek a palackok különböző REpontokon lesznek leadhatók.

A jogszabály által garantált átmeneti időszak lejárta után, azaz 2024. június 30-tól kezdve csak azokat a palackokat lehet forgalomba hozni, amelyeken a visszaváltási díj jelölés található. A már korábban, új jelölés és visszaváltási díj nélkül forgalomba hozott italcsomagolások a boltok polcain maradnak, és nem lesznek visszaválthatóak a REpontokon.

A kérdés: a hogyan?

A palackok visszaváltását követően, a felhasználó választhat, hogy a visszaváltási díjat milyen formában kéri vissza. A következő lehetőségek közül lehet válogatni:

  • Utalvány: a palackok ellenértékét az automata egy utalvány formájában nyomtatja ki, amely levásárolható vagy készpénzre váltható az üzletláncokban.
  • Utalás bankszámlára: a vonalkód segítségével, a hamarosan elérhető applikációban az ügyfél azonosítani tudja magát, majd a visszaváltási díj automatikusan a rögzített bankszámlára kerül.
  • Jótékonysági célú felajánlás. a kihelyezett automaták kijelzőjén lehetőségünk lesz a díjat felajánlani egy jótékonysági szervezetnek.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek