5 hónapnál régebbi cikk

Csúcstechnológiás laborokat adtak át a fehérvári Óbudai Egyetemen
Fehérvár Médiacentrum fotója
Szeifert Richárd
Csúcstechnológiás laborokat adtak át a fehérvári Óbudai Egyetemen

Újabb mérföldkőhöz érkezett az Óbudai Egyetem tudományos és innovációs parkjainak fejlesztése. Kedden Ipar 4.0-, VR-, Drón- és Robotika laborokat adtak át az egyetemi campuson.

A Székesfehérvári Tudományos és Innovációs Park első avatási ütemében kedden négy labort adtak át az Óbudai Egyetem Science Parkjának épületeiben, melyek elsősorban az ipari szereplőkkel közösen megfogalmazott kutatás-fejlesztési területeket támogatják, de a fennmaradó szabad kapacitás mentén az oktatás minőségének további fejlesztését is szolgálják.

A 2014-ben megalapított székesfehérvári kar élen jár a duális képzésben, ami az ipari partnereknek jelentős részben köszönhető, ezzel a beruházással pedig a gyakorlatorientáltságot szeretnék még magasabb szintre emelni. Fehérvár polgármestere az ünnepélyes átadáson hangsúlyozta: az ipar rohamos változáson megy keresztül, ezért a szakmunkást, de a mérnököt is erre a világra kell felkészíteni, ez pedig nem megy együttműködés nélkül. Az egyetem, a vállalati szféra, az állami támogatás, és a helyi önkormányzat által biztosítható környezet közös együttműködéséről szól a mostani fejlesztés is.

„Fehérvár vonatkozásában most laborokat adunk át, de szeretném megerősíteni, hogy ahogy a jogi keretek kiegyenesednek és egyértelművé válnak, az önkormányzat az egyetem számára azt a területet is biztosítani fogja, természetesen térítésmentesen, ami szükséges ahhoz, hogy a Science Park többi része is megvalósulhasson" - mondta az ünnepségen Cser-Palkovics András, polgármester.

Ahhoz, hogy a magyar gazdaság ütőképes legyen, az egyetemeknek a gazdaság szerves részének kell lenniük, az intézményekben megvalósuló fejlesztések pedig piaci alapon kell, hogy hasznosuljanak – ezt már Varga Mihály pénzügyminiszer mondta a fehérvári campuson.

„Együttműködés, önállóság, helyi döntések, helyi megoldások, és hosszú távú tervezés. Az intenzív növekedésnek ezek azok a kulcs alapjai, amelyeket az elmúlt években megkívántunk honosítani” - hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

Magyarország Kormánya támogatásával, három önkormányzat közreműködésével épülnek meg városunk mellett Kaposváron és Zsámbékon az egyetem tudományos parkjai. A fejlesztések első ütemeként az Egyetem Napja eseménysorozat részeként adják át az első laborokat a napokban. A fehérvári Science Parkban most átadott Ipar 4.0-, VR-, Drón- és Robotika laborok hozzájárulnak ahhoz, hogy a hallgatókat a legmodernebb technológiák segítségével képezzék és versenyképes tudást kaphassanak.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek