4 hónapnál régebbi cikk

Gyógyulás a traumából - a felismerés és a gyógyulás folyamatára koncentrált az előadássorozat
Fehérvár Médiacentrum fotója
Preszter Elemér
Gyógyulás a traumából - a felismerés és a gyógyulás folyamatára koncentrált az előadássorozat

Egy pszichoterapeuta, egy pszichiáter és egy klinikai szakpszichológus tartott előadást kedden délelőtt az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központban. A szakmai napot, amely a traumákról és azok gyógyítási módjairól szólt, a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Ambulancia szervezte.

Moretti Magdolna pszichiáter főorvos, pszichoterapeuta online előadásával indult az a szakmai nap az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központban, amely a traumát és annak gyógyítási módjait helyezte előtérbe. Az érdeklődők olyan szakemberektől hallhattak hiteles tájékoztatást, akik nap mint nap találkozhatnak a problémakörrel munkájuk során. Sörédi Pál pszichiáter, addiktológus szakorvos előadása a Traumák szerepe az addiktológiai kórképekben címet viselte. A szakember szerint a mai előadás-sorozat fő üzenete az érzékenyítés.

"A trauma rettentő sok későbbi probléma forrása lehet. Amikor a szakemberek, a pedagógusok, a gyermekvédelmi szakemberek felismerik, hogy veszélyben vannak a gyermekek vagy valakik ilyen szempontból veszélyben vannak, akkor nagyon-nagyon fontos lépni és cselekedni, hogy a későbbi jelentősebb károsodásokat megelőzzük” – fogalmazott Sörédi Pál.

Sörédi Pál előadásában elsősorban a korai traumák és az élet során elszenvedett traumák hatásaira fókuszált, amelyek a legrosszabb esetekben szenvedélybetegségekhez vezethetnek. A harmadik, egyben utolsó előadást Vargáné Kézdi Lilla Anna tartotta. A klinikai szakpszichológus az EMDR terápia jótékony hatásait igyekezett megosztani a hallgatósággal. Az EMDR a szemmozgásos újrafeldolgozás rövidítése, amelyet gyakorlatban úgy kell elképzelni, hogy miközben a traumájára gondol a kliens, két oldali ingerlést alkalmaz a terapeuta, ezt többek közt kopogtatással és hangingerrel érik el, az eljárás pedig elindítja a beakadt emlékek újrafeldolgozását.

"Traumaterapeutaként nagyon fontosnak tartom, hogy a reményt közvetítsük. A legfontosabb, hogy tudunk adni, egyáltalán hozzá tudunk nyúlni ehhez a témához és van remény a gyógyulásra, ez a legfontosabb. Amit egy kedves kliensem is mondott: "Atya ég, hát lehet gyógyulni" – mondta el Vargáné Kézdi Lilla Anna.

A speciális szakmai napot a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Ambulancia szervezte. Farnas István intézményvezető elmondta, hogy az elmúlt időszakban számos megkeresés érkezett hozzájuk a feldolgozatlan trauma témakörével kapcsolatban.

"Amikor a felnőtt korban megjelenő traumák, a feldolgozatlan traumák már hatással vannak a családra, akkor azt látjuk, hogy az emberek elakadnak, keresik a válaszokat, ez mindenkinek nehéz és általában sokan valamilyen függőségbe és szerhasználatba menekülnek" – vélekedett Farnas István Géza.

A Rév Ambulancia intézményvezetője hozzátette, hogy az előadássorozat rávilágíthat az egyéni problémákra és azok megértésére, a résztvevők pedig olyan válaszokat kaphatnak, amelyek motiválják őket arra, hogy bizonyos esetekben bátran kérjenek segítséget.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek