1 évnél régebbi cikk

Segítség a szenvedélybetegeknek és fiataloknak - új központ Székesfehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Segítség a szenvedélybetegeknek és fiataloknak - új központ Székesfehérváron

Kedden délután adták át a Wichern Alapítvány új székesfehérvári központját. Elsősorban szenvedélybetegekkel foglalkoznak, mellette pedig gyermek- és ifjúságvédelmi feladatokat is ellát az alapítvány, amely a mentális egészség megőrzésében is segít a fiataloknak. 

A Wichern Alapítvány Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Tranzit Szolgálat a kliensekkel szemben állított követelmények szempontjából alacsony küszöbű szolgáltatást nyújt, azaz a kliensek részéről nem elvárás az absztinencia, a szermentesség. Szolgáltatásaik a szerhasználat, valamint a járulékos ártalmak csökkentését, illetve a testi, lelki és szociális problémák lehetséges megelőzését, kezelését segíti.

Nagy szükség volt már egy új irodára, mert a Sziget utcai központunkat a bővülő szolgáltatásainkkal már kinőttük. A fenntartónk új ingatlanba és annak felújításába ruházott be – mondta Fodor Mónika, a Wichern Alapítvány igazgatója, a Budai úti új központ átadóján.

„Elsősorban szenvedélybetegekkel foglalkozunk, mellette pedig gyermek- és ifjúságvédelmi feladatokat is ellát az alapítvány. Felnőtteknek és fiatal felnőtteknek nyújtunk segítséget, és gyakorlatilag utógondozást végzünk szenvedélybetegeknek. Új programunk, az Anya, Apa, Pia Program pedig kifejezetten olyan gyermekeknek szól, akik érintettek ebben a témában.”

Mint mondta, nagyon sok támogatást kaptak a német fenntartótól, hogy megvásárolhassák az új ingatlant és azt felújítsák. Összesen 54 millió forintot fordítottak az új központ kialakítására.

Egy olyan várost kerestünk, ami kisebb mint Budapest, és ahol szükség van a segítségünkre – emlékezett vissza a fehérvári nyitásra Anreas Lorch, a Wichern Alapítvány kuratóriumi elnöke. „Korábban egy nagy összegű támogatást kaptunk ifjúságvédelemre egy Schwäbisch Gmünd-i gyermekorvostól, és mivel Fehérvár német testvérvárosa Schwäbisch Gmünd, ezért itt használtuk fel az adomány egy részét gyermek- és ifjúságvédelem céljára.”

Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere kiemelte, ebben az időszakban különösen fontos az ilyen intézmények működése. . „Az elmúlt két évben, talán a covid miatti kényszerű bezártság miatt, a fiatalok mentális egészsége sajnos romlott. Éppen ezért, a városnak és a civil szervezeteknek összefogásra van szüksége, hogy segítsük őket, hogy józan, boldog emberként élhessenek. Szeretném megköszönni az alapítványnak és a munkatársaknak, hogy hosszú évek óta segítik a székesfehérvári ifjúságvédelmet!”

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek