2 hónapnál régebbi cikk

Magony Tamás - három évtized a szabadidő- és diáksport szolgálatában
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Magony Tamás - három évtized a szabadidő- és diáksport szolgálatában

Nem csak a kirakatban lévő sportágak képviselői ikonok. Elismerésre méltó teljesítmények akadnak a reflektorfény mögött is. Ezek közé tartozik az a 32 éve tartó lelkes tevékenység, amely Magony Tamást, a fehérvári önkormányzat sportszervezőjét jellemzi. Ő heti sorozatunk újabb részének főszereplője.

Nem csak a kirakatban lévő sportágak képviselői lehetnek legendák, ikonok. Elismerésre méltó teljesítmények akadnak a reflektorfény mögött is. Ezek közé tartozik az a 32 éve tartó lelkes és szakszerű tevékenység, amely Magony Tamást, a székesfehérvári önkormányzat sportszervezőjét, munkatársát jellemzi. Ő heti sorozatunk legújabb részének főszereplője.

Két kitüntetést is kaptál az elmúlt időszakban. Egy helyit és egy országost. Hogy élted ezeket meg? Akik ismernek, jól tudják, hogy te akkor is tennéd a dolgod, ha még egyszerű köszönetet is ritkán kapnál érte.

- 1993-tól élek és dolgozom itt, Székesfehérváron, a sport területén egyből megkaptam a szabadidősport, diáksport, utánpótlássport területét kaptam feladatként. ezt követően fektettük le azokat az alapköveket, amelyek által azóta is jól funkcionál ez az egész rendszer. Felvettük a kapcsolatot az intézményvezetőkkel, iskolaigazgatókkal, nyugdíjasklubok és szabadidősport egyesületek vezetőivel, minden érintett szegmens képviselőivel, így együttműködésben velük értük el azt, hogy nemcsak az élsportban, a szabadidősportban, diák- és utánpótlássportban is színvonalas, eredményes munka folyik. Ezt értékelték és ismerték el az általad is említett kitüntetésekkel, amelyek ugyan az én személyemnek lettek címezve, de én úgy tartom, hogy ezeket általam mindannyian, együtt érdemeltük ki, aki ebben a rendszerben tevékenykedtünk az elmúlt sok-sok évben, legyen az szabadidősport, diáksport, utánpótlássport vagy éppen a minket segítő médiák, mert nélkülük, nélkületek sem, hiszen a médiákon keresztül tudtuk, tudjuk folyamatosan eljuttatni a lakossághoz az aktuális eseményeinket, eredményeinket.

Az Esterházy Miksa-díj, amelyet a Magyar Sport Napja alkalmából vehettem át Budapesten a lakosság sportjának elősegítéséért, nagyon komoly elismerés.

Ezt a díjat én úgy értékelem, hogy ezzel a lakossági sport, a szabadidősport kapott egy olimpiai aranyérmet.

Mivel olimpiai év van, így átvitt értelemben mindenki részesülhetett ebből az elismerésből.

És ez nem minden, hiszen napokkal korábban házon belül is elismertek, dr. Cser-Palkovics András polgármestertől is kaptál egy szép oklevelet, emlékérmet.

- Igen, egy Polgármesteri Elismerő Emlékérmet, egy ezüstérmet vehettem át. El kell mondanom, hogy mindkét elismerés nagyon jól esett és mindkettő meglepetésként ért, nem is gondoltam volna, hogy ez felmerülhet, hogy engem kitüntetnek, pláne, hogy kétszer is. Itt ismétlem picit önmagam, ez az elismerés is nagyban köszönhető annak, hogy 1993-tól sikerült az iskolákkal, testnevelőkkel jó kapcsolatot kialakítani, akik jelentősen megkönnyítik máig a munkámat. nagyon fontos volt a sportegyesületekkel való együttműködés, ők szintén hozzájárultak a diákolimpiák, de még a 2004-ben indított nyitott tornatermek program sikeréhez is. Ezt sikerült folyamatosan fejleszteni, mostanra már elmondhatjuk, hogy 22 helyszínen vagyunk, ahol a lakosság is díjtalanul sportolhat bizonyos napokon és időpontokban, 24 sportágnak is hódolhatnak azok, akik élnek ezzel a lehetőséggel. Lakókörzetenként van például nyugdíjas torna, ami azért fontos, mert így nem kell átutazni esetleg a városon egy ilyen lehetőségért, hanem pár perc alatt elérhető mindenki számára a legközelebbi helyszín. Akár hetente 3-4 alkalommal is sokat tehetünk így az egészségünkért, fittségünkért, de nem csak a nyugdíjasok, a fiatalabb korosztály is. Egyébként 75 szakember irányítja ezeket a sportolási lehetőségeket, a nyitott tornatermi programot, amelyet rendszeresen már mintegy ötezren használnak is ki hétről hétre.

Gyakorlatilag Fehérvárra érkezésed óta ismerlek és követem a tevékenységeidet, ám azt eddig nem tudtam, hogy te anno gyermekkorodban milyen körülmények között váltál sportkedvelővé, hogy alakult ez ki nálad?

- Az iskolának és az ottani tanáraimnak köszönhetem. Már alsós koromban olyan tanítóm volt Érden, ahol felnőttem, aki alapfeladatának tekintette a gyerekek egészséges életmódra, sportolásra való nevelését. Olyan osztályközösségünk alakult ki már első osztályban, hogy számunkra legalább olyan fontos lett a napi rendszeres mozgás, a sport, mint a matek, az írás-olvasás. Minden olyan sporteseményen részt vettünk, ami érdekes volt számunkra. Nemcsak sport, de igazi közösségi, közösségkovácsoló program volt akkor nekünk egy-egy sportmérkőzésen vagy versenyen való részvétel. Én elsősorban a focihoz vonzódtam kisgyerekként, de az asztaliteniszt, tollaslabdát és az atlétikát is nagyon szerettem. Utóbbiban külön szerettem a futószámokat, hosszú vagy rövid táv volt, mindegy, én futottam. Itt kiemelném, hogy a testnevelőim - látván a rendkívüli mozgékonyságomat, sportszeretetemet és kibontakozó szervezőkészségemet - már 5. osztálytól bevontak a szervezőmunkába is, a diákolimpiák, osztálybajnokságok házon belüli szervezésében vehettem részt.

Amikor ide megérkeztél Érdről és feltérképezted a helyi szabadidő, utánpótlás- és diáksportéletet, mit tapasztaltál, milyen állapotban voltak?

- Amikor '93 júniusában munkába álltam a sporthivatalban, gyorsan megtapasztaltam, hogy az akkori kollégáim - Vass János és Rózsa Ákos - jóvoltából is már adott volt egy jó alap, egy jó szakembergárda, egy megfelelő létesítményhelyzet és az eredmények sem voltak éppen rosszak. Ami még nagyon tetszett, a lakóterületi, lakótelepi sportegyesületek, közösségek léte, akik fontos szereplői voltak a tömegsportnak, szabadidősportnak. Erről a jó kiindulási alapról startolva egymás után tudtuk még fejleszteni a különböző területeket, és úgy nagyjából három év alatt már nagyon komoly eredményeket, előrelépést tudtunk felmutatni. 

Nagyon fontosnak bizonyult így utólag is, amikor 1994 májusának utolsó szerdáján először részt tudtunk venni a Kihívás Napján. Ez hozta azt a lendületet a lakossági sportolás területén, ami máig tart és töretlen Fehérváron.

Annyira bejött már az első részvételünk, hogy az adott szerdát követő csütörtöki napon már nekiálltunk szervezni a következő évi Kihívás Napjának helyi aktivitásait. Ez adta végülis az alapját a későbbi Nyitott Tornatermek Programnak a 15 perces közösségi, iskolai, családi pulzusnövelő tevékenységgel, ami egyébként remek közösségépítési lehetőség is volt, jól fel lehetett erre építeni az egészet. A Kihívás Napja (Challenge Day) máig egy igazi "bulis" nap, amikor mindenki mozog, sportol legalább 15 percet. Nem véletlenül lettünk ebben az évben is a magunk kategóriájában győztesek. A legkisebbektől a legidősebbekig rengeteget akarnak részt venni a napi programokon, szerintem ez igazi sikertörténet így. Büszkék lehetünk rá!

Nyitott Tornatermek Programon, Kihívás Napján, Diákolimpiai versenyeken és nyugdíjas tornákon kívül mi forog még a fejedben, milyen terveid vannak, amelyeket szeretnél még megvalósítani?

-  Az egészséges életmód és az egészségfejlesztés területén a Nordic Walking, ami egyre népszerűbb. A Fejér Megyei Szabadidősport Szövetség szakembereivel közösen az önkormányzat támogatásával minden városrészben, minden körzetben működik Nordic Walking foglalkozás, ingyen. Mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki, különböző időszakokban van, de ehhez kapcsolódóan, ha városunkban létrejön a tervezett kardio tanösvény, akkor emberek százait lehetne megmenteni. Ez a budapesti Szent Ferenc Kórház programja, EU-s támogatással készült el és közös tevékenység az önkormányzat, a szakemberek, orvosok és lakosság közreműködésével, megelőzést szolgáló jelleggel. Nordic Walkingozni kell meghatározott távon, meghatározott közegenként, van még közben pulzusmérés, az ezekből kapott adatok segítségével előre lehet jelezni, ha valaki szív-és érrendszeri problémával veszélyeztetett, amiről nem tud az illető. Erre a vonalra nagyon erősen szeretnénk rálépni, ugyanis hetente akár 5-600 embert fel lehetne ezzel mérni, így az orvosok, szakemberek megelőző jelleggel  még a betegség kialakulása előtt jelzik a problémát az érintettnek és be tudnak avatkozni, mielőtt valóban komoly gond adódna. De a mozgásért, az egészségfejlesztésért és a j közérzetést is érdemes ezt végig járni, végig csinálni, miközben közösség épül és jól telik az idő. Én arra ösztönöznék mindenkit, hogy mindennapjaikban legyenek szívesek csak egy 20 percet a testmozgásra áldozni. amennyiben ezt családban, közösen tudják tenni, az még jobb, hiszen példa értékű, ha pedig baráti társaságban vagy egyénileg, az sem baj, de mindenkinek rendszeresen mozognia kell, mert akkor élhetünk tovább!

(Mátay Balázs)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek