5 hónapnál régebbi cikk

Itt az ónos eső és a tél, de még most sem késő gumit cserélni!
Fehérvár Médiacentrum fotója
Business Insider
Itt az ónos eső és a tél, de még most sem késő gumit cserélni!

Még most sincs késő a nyári gumikat télire cserélni – figyelmeztetnek a szakemberek. A tartósan 6-7°C alá csökkent hideg időben a jeges, havas utakon kulcsfontosságú, hogy a gumi ne keményedjen meg – egy rossz minőségű abroncs méterekkel is növelheti a fékutat. 

Az elmúlt napok téliesre fordult időjárása után mindenképpen javasolt a nyári gumikat télire cserélni!

A tartósan 6-7°C alá csökkent hideg időben a jeges, havas utakon kulcsfontosságú, hogy a gumi ne keményedjen meg, hiszen a futófelületen minél jobban kell tapadnia – ez pedig akkor lehetséges, ha a gumi puha marad. 

Aki még nem szerelte fel a téligumit az nagyon gyorsan tegye ezt meg!

"A plusz hat fok alatti hőmérséklet mindenképpen téligumi használatát követeli meg, a reggelek, a hajnalok már fagyosak, a burkolat le van fagyva. A nyári és a téligumi között komoly különbség van, ha a fékutat nézzük, úgyhogy ne kockáztasson senki se! " - hívta fel a figyelmet Szilády Dezső, a Szilády Szerviz vezetője. 

Ha valaki most cseréli régi abroncsait újra, érdemes figyelembe venni a gumi kiválasztásánál a gumin feltüntetett sebesség- tartományokat is, illetve semmiképp nem érdemes bizonytalan, kétes eredetű, például ismeretlen távol-keleti importból származó abroncsokat vásárolni – tanácsolja a szakember.

A télre nem csak az autó kerekeit kell felkészíteni

„A téli autózásban a látási viszonyok nagy mértékben romlanak, így mindenképpen érdemes a látni és látszani elvet szem előtt tartani. Világítóberendezések az autón jól kell, hogy működjenek, az ablaktörlő gumikra is oda kell figyelni, mert, ha nem látunk ki, az olyan holttereket képezhet, ami balesetveszélyes. A műszaki paraméterek tekintetében pedig a hűtő – és ablakmosó folyadék az, ami mindenféleképpen télire cserélendő”- mondja Szilády Dezső. 

A tél beállta előtt érdemes az autó akkumulátorát is megnézetni – teszi hozzá a szakember - hiszen az az akkumulátorok ami nyáron még tökéletesen működött, kemény, mínusz 5-10 fokos fagy esetén nem feltétlen indítja majd el az autót. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek