2 hónapnál régebbi cikk

Mikor érdemes nyári gumira váltani? A szakember válaszol!
·Életmódgumicsere·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Szeifert Richárd
Mikor érdemes nyári gumira váltani? A szakember válaszol!
·Életmódgumicsere·Utolsó frissítés: undefined

Most érdemes lecseréltetni a téli gumikat az autókon. Az időjárás miatt már időszerű, és a szervizek még sor nélkül várják az ügyfeleket. 

Még nem indult be a gumicsere dömping, még nem szólnak folyamatosan a telefonok a szervizekben, hogy ki mikor viheti az autóját gumiztatni. Pedig már a hőmérséklet szerint ideje lenne a télit nyári gumira cserélni. 

"A téli gumik váltásának a szükségessége aktuális lenne. Várhatóan, majd a 7 Celsius-fokos napi középhőmérséklet elérése ösztönzi a sofőröket a gumiabroncsok váltására. Az ügyfelek sajnos majd az utolsó pillanatban fognak érkezni egyszerre, akkor az összes műhely, szerviz telített lesz, ezáltal hosszú sorok várhatóak. Ilyenkor mindig szoktuk javasolni, hogy kezdjék el az ügyfelek március elején, illetve április utolsó két hetében, amikor már lecsengett a gumis szezon." - mondta el Koncz Ferenc, az Ivanics Kft. szervizvezetője. 

Mi a különbség a nyári és a téli abroncsok között?

Koncz Ferenc kérdésünkre elárulta: a téli és a nyári gumiabroncsok jelentősen különböznek egymástól. A téli gumiabroncsokat hideg, csapadékos időre tervezték, a nyári gumikat pedig meleg aszfaltra. A téli abroncs barázdái jobban kivezetik a csapadékot, anyagösszetételében olyan adalékot tartalmaz, amitől a gumi lágy lesz. A meleg időben viszont jobban elkopik.

"A nyári gumiabroncsnál is fontos a profilmélység. Ez a nyári gumiabroncsnak a profiljából adódóan kevésbé kopik, hosszabb távon használható. A gumiabroncs profilmélységének 2,5-3 mm-nek kell lennie, a nyári abroncsnál 4 mm-esnek. A profilmélység azért fontos, mert a vízelvezető képességet befolyásolja. Ha alacsony a profil, 1 mm-es, akkor aquaplanning hatás érvényesül, ez olyan mintha jégen közeledne a sofőr, nem lehet kormányozni az autót."

Koncz Ferenc azt is elmondta, hogy a négy évszakos gumi olyan mint egy multifunkcionális eszköz, de valójában egyik szempontból sem tökéletes. Annak ajánlják, aki a városban közlekedik, mindenki másnak a téli és nyári gumiabroncs használata javasolt. 

A szervizvezető felhívja a figyelmet: érdemes odafigyelni a netes vásárlásnál, hogy milyen a gumi DOT száma, hiszen az megmutatja, melyik évben gyártották az abroncsot. Nem mindegy ugyanis, hogy hány éves gumit veszünk és tesznek fel a szakemberek az autónkra. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek