7 évnél régebbi cikk

10 dolog, ami a boldogsághoz kell
Fehérvár Médiacentrum fotója10 dolog, ami a boldogsághoz kell

Nincs 100 százalékosan, mindenki számára működő recept a boldogságot illetően, vannak azonban az életben olyan momentumok, melyek segítenek abban, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Mi most 10 olyan dolgot gyűjtöttünk össze, amik boldogabbá tehetnek a mindennapokban.

1. Igyál kávét!

Csak ne túl sokat! A koffein nem csak élénkít, de jó hatással van a közérzetre is. Tanulmányok szerint csökkenti a depressziót és az öngyilkossági hajlam kockázatát. 

2. Meditálj!

Tudományosan bizonyított, hogy a meditáció kifejezetten előnyös hatást gyakorol nem csak a tudatra, de a testre is. A legújabb kutatások szerint a rendszeres meditáció erősíti az immunrendszert és gátolja a "stresszbetegségek" kialakulását. Nincs megkötés abban, hogy mikor, hol és mennyit kellene meditálni, bárhol, bármikor és bármennyit lehet gyakorolni. A nyugati világban valamiért úgy terjedt el, hogy naponta (de legalábbis egy héten többször) fél óra meditáció már jó kiindulópont lehet.

3. Olvass kalandos történetesen!

Az olvasás már önmagában is nagyon hasznos és kellemes feltöltődés, egy kutatás szerint azonban sokkal kiegyensúlyozottabbak azok, akik másokról szóló történeteket olvasnak. A tudósok kimutatták, hogy ezek az emberek elégedettebbek az életükkel, kevesebbet stresszelnek és többet önkénteskednek. 

4. Sétálj a természetben!

Igazából talán teljesen fölösleges megmagyarázni, miért is jó annyira a természetben lenni, de a tudósok természetesen ezirányú kutatásokat is végeztek. Először is fogtak egy pár tucat önként jelentkezőt, majd két csoportba osztották be őket. Az egyiket sétálni küldték a természetbe, a másiknak viszont azt mondták, járjanak egyet a városban. Másfél óra eltelte után megkérdezték a résztvevőket, hogy hogy érzik magukat. A városban bolyongók nem számoltak be változásról, míg a természetben barangolók kevésbé látták negatívan a világot, mint a kirándulás előtt.

5. Szervezz magadnak kulturális programokat!

Múzeumlátogatás, koncert, mozi, bármi megteszi, de az is csökkenti a szorongást és a depressziót, ha valamilyen klubhoz vagy közösséghez csatlakozol, hogy aztán részt vegyél az általuk szervezett programokon.

6. Tűzz ki magad elé reális célokat!

Ne olyanokat, hogy például meg kell menteni a környezetet, hanem közelebbi, valós célokat. A kisebb, de reális célok elérése közelebb visznek a boldogsághoz.

7. Költs másokra, ne csak magadra!

Ismerjük azt az érzést, amikor egy rossz nap után felvidít, ha meglepjük magunkat valamivel? Nos, ez valóban boldogsággal tölti el az embert, mégis a kutatások azt bizonyítják: sokkal boldogabbak leszünk, ha nem magunkat, hanem másokat lepünk meg valamivel...

8. Önkénteskedj!

Az önkénteskedés egy rakás pszichológiai betegséget távol tart, gyakorlatilag ez a lélek C-vitaminja. Csökkenti a depressziót, növeli az elégedettséget.

9. Mosolyogj!

Szóval ez azért senkit nem érhet meglepetésként: a mosoly jobb kedvre derít. Talán abban sincs túl nagy újdonság, hogy ez csak az őszinte mosolyra vonatkozik. Az erőltetett nevetés ugyanis csak még boldogtalanabbá teszi az embert.

10. Bocsáss meg!

Talán ez az egyik legnehezebben kivitelezhető tanács. Pedig nagyon fontos. A harag roppant negatív érzelem, mérgezi a lelket, a megbocsájtással viszont mindez feloldható. Így formálható át a negatívum pozitívummá...

Még több jó tanács (angolul) a boldogsághoz a Business Insideren található.  

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek