4 hónapnál régebbi cikk

Átadták az Alba Regia Tanulmányi Ösztöndíjakat
Fehérvár Médiacentrum fotója
Ostorházi Helga
Átadták az Alba Regia Tanulmányi Ösztöndíjakat

Átadták az Alba Regia Tanulmányi Ösztöndíjakat. Az idei tanév első félévében 63 diákot támogat Székesfehérvár Önkormányzata.

63 középiskolás diák és egyetemista vehette át az ösztöndíjat igazoló emléklapot hétfőn délután a Városházán.

Az önkormányzat még 2016-ban hozta létre a tanulmányi ösztöndíjat annak érdekében, hogy minél több fiatal maradjon a városban. A félévenként folyósított összegre azok a diákok és hallgatók pályázhatnak évről évre, akik kiváló tanulmányi eredményeket érnek el, illetve szakmai versenyeken kimagaslóan teljesítenek, vagy a hallgatói önkormányzatokban vállalnak aktív szerepet.

„A szempontok azok a gazdaságban legkeresettebb szakmák támogatására irányultak – ebből vezetünk le mindent de tanulói, vagy hallgatói teljesítmény is befolyásolta a választást”  - mondta el Fűrész István, az Ösztöndíj Munkacsoport vezetője.

Az idei évben a támogatottak köre főként a szakképzésben résztvevő 13. évfolyamon tanuló diákokból és egyetemista fiatalokból állt. Több, mint 100 jelentkező közül választották ki az öszöndíjasokat, akiket Cser-Palkovics András polgármester köszöntött.

„Ez mindig egy szép esemény a város életében, hiszen olyan fiatalokat díjazunk, akik a saját teljesítményükkel érik el az ösztöndíjhoz vezető, jó eredményeket” – hangsúlyozta, majd hozzátette, hogy a jövőben is folytatni kívánják a támogatási formát.

Jövőre némi változás várható, hiszen a szakképzéssel kapcsolatos ösztöndíj rendszerben az állam jelentős előrelépést tett, azonban Székesfehérvár városa elkötelezett abban, hogy a középiskolásokat továbbra is támogassa.

„Székesfehérvár mindig büszke volt a fiataljaira. Csakis és akkor maradhat diákváros, iskolaváros, ha az oktatási rendszerét folyamatosan fejleszteni tudja. Ehhez kellenek a fenntartók, az önkormányzat, az állam együttműködése, ám legfőképp kellenek a tehetséges fiatalok, akik példát mutatnak a saját korosztályuknak. (…) Ezt ti értétek el, ti küzdöttetek meg érte, nektek jár az elismerés és a dicséret!” – emelte ki Székesfehérvár polgármestere. 

A középiskolások 50 000 forintot, az egyetemi hallgatók 100 000 forintot kapnak alkalmanként egy félévre a programban. A hallgatói tanács tagjai 40 000 forintot, míg a tanulmányi és szakmai verseny ösztöndíjasai - tanévenként egy alkalommal az elért helyezéstől függően – 25 000 és 50 000 forint összegű ösztöndíjban részesülnek. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek