4 hónapnál régebbi cikk

Ennyibe kerül a karácsonyi vásározás idén Székesfehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Ennyibe kerül a karácsonyi vásározás idén Székesfehérváron

Az italok nem, vagy alig drágultak a tavalyihoz képest. A lángos, a lepény és a kürtőskalács ára viszont jócskán emelkedett egy év alatt. A szétextrázott grillezett kolbásznál azonban nem találtunk drágább ételt az idei fehérvári adventi vásárban.

Közel másfél hete forralt bor és kürtőskalács illata telepedett a székesfehérvári belvárosra, és ez még néhány hétig biztosan így is marad. A karácsonyi vásárokat járók ökölszabálya, hogy nem szabad az árakat nézni és azon sopánkodni, hogy mi mennyibe kerül: aki olcsón akar enni, inkább főzzön otthon.

Annak viszont, aki idén decemberben adventi hangulatra, közösségi élményre vágyik, alaposan a zsebébe kell nyúlnia. Ebben az évben is körbejártuk a vásárt és megnéztük, hogy mi mennyibe kerül. Összeségében elmondható, hogy az italok ára nem, vagy alig emelkedett a tavalyihoz képest. Jelentős drágulás inkább az ételek terén tapasztalható.

Kezdjük is rögtön a fehérvári adventi vásárok koronázatlan királyával, a kürtőskaláccsal. A belvárosban járva hétvégenként továbbra is az az ember benyomása: nem lehet annyi kürtőskalácsos bódét üzemeltetni, hogy ne legyen mindegyik előtt kígyózó sor. Még az sem zavarja különösebben a vásárlókat, hogy a tavaly decemberi 2000 forinthoz képest a parázson sült kalácsot idén már 25 százalékkal drágábban, azaz 2500 forintért kínálják. Extra a málnás, amiért viszont 3000 forintot sem sajnálnak elkérni. Idén is van olcsóbb, kisebb, parázs nélküli változat, amit 1000 forintért lehet beszerezni. A megszokott ízek  mellett itt újdonság a mézeskalácsos.

Az adventi vásárok másik örökzöldje a forralt bor, aminek az ára szinte változatlan az egy évvel ezelőttihez képest. A legolcsóbb helyen már decinként 300 forintért is hozzájuthatunk, de a legtöbb árusnál szinte kivétel nélkül ennél egy százassal drágább deciliterje az alapverziónak.

Nem változott 2022 decemberéhez képest a forró tea (200-250 forint/deciliter) és a forró csoki (600 forint/deciliter) ára sem.

Nem úgy a lángosé. A tavalyi 1000 forinttal szemben idén már 1200 forintot kérnek el egy mezítlábas, feltét nélküliért, és innen a határ a csillagos ég. Sajtos-tejfölöst láttunk 1800-ért és 2200-ért is, ezt tavaly még 2000 forintért lehetett beszerezni. A lángos árában minőségi ugrást jelent, ha hús is kerül rá: 2900 forintért adják a baconös, kolbászos vagy éppen csülkös verziót.

A legkedvezőbb árú lepényt idén 2500 forintért kínálják, a drágábbak ára pedig 3000 forint fölé kúszik. Ez azt jelenti, hogy ez is épp negyedével kerül többe, mint egy évvel ezelőtt. Ugyancsak drágultak a hot dogok: tavaly még 800-900 forint volt az indulóár, idén ez már 1200 forintra ugrott.

Szinte teljesen kikopott a karácsonyi vásár kínálatából a nemrég még kifejezetten népszerűnek számító kenyérlángos. Most csupán egyetlen helyen találtunk, ahol 2000 forintért adják. Ezen felül lehet az idei vásárban 800 forintért rétest, 1700-ért csülkös-körmös kocsonyát, 3500-ért töltött káposztát, 2500-tól burgonyás roládot, 3900-ért halászlét és birkapörköltet, 4000-ért pedig pljeskavicát és grill kolbászt is kóstolni.

Jó hír azoknak, akik úgy érzi, hogy mindenük a drágán falatozás: ebben az évben akár 7500 forintot is kiadhatnak egyetlen tál ételért. Ez a 4000 forintos grillkolbászból áll, amihez további 2500 forintért kérhetünk extra grillezett sajtot és 1500 forintért mindehhez még bosnyák cipót is adnak, amennyiben jól értelmeztük a legkevésbé sem szívbajos árazást.

Poll#76: Mi az, amit semmi pénzért nem hagynál ki a karácsonyi vásárban?

A fehérvári karácsonyi vásár tavalyi árairól ebben a cikkben írtunk:

Kapcsolódó
2000 forint a kürtőskalács, 1000 forint a lángos: itt vannak a fehérvári karácsonyi vásár árai

A legtöbb faházban forralt bort, kürtőskalácsot és lepényt lehet vásárolni. Utóbbiért legalább 2000 forintot elkérnek, és egy pohár forralt bort sem lehet már megúszni egy ezres alatt a fehérvári adventi vásárban.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek