2 évnél régebbi cikk

Így készíthetsz gyorsan, egyszerűen gyümölcsdarabos meggydzsemet
Fehérvár Médiacentrum fotója
Látrányi Viktória
Így készíthetsz gyorsan, egyszerűen gyümölcsdarabos meggydzsemet

A gyümölcsdarabokkal teli, sűrű és pikáns meggydzsem elkészítésében az egyetlen időigényes dolog a magozás. Évek óta ezt a receptet használom. Szeretem, mert egyszerű a recept és gyorsan, egyszerűen nagyon finom házi lekvárt készíthetünk. ízlés szerint megbolondíthatjuk különleges fűszerekkel is.

Valahogy úgy vagyok a meggydzsemmel, hogy az illata, mindig eszembe juttatja, hog ymilyen volt gyerekként belépni a nagyi konyhájába. Mindig készült valami finomság. A meggydzsem pikánssága rendkívül jól harmónizál a linzer édeskés tésztájával. A család nálunk szívesen teszi a sűrű, darabos dzsemet vajas kenyérre, kalácsra, de palacsintában is szívesen fogyasztják ezt a lekvárt.

Hozzávalók:

  • 2,5 kg meggy (kimagozva, tisztán mérve)
  • a gyümölcshöz kilónként számolhatunk 25-40 dkg cukorral vagy édesítőszerrel (a gyümölcs savasságától és ízléstől függően)
  • 2 csomag 3:1 dzsemfix szuper

Elkészítése:

Először szárazzuk le a meggyet. Majd válogassuk ki a gyümölcsöt, mossuk meg. Érdemes 1 órára hideg vízbe áztatni, mert így ha esetleg “lakók” lennének benne, azok eltávoznak a gyümölcsből. Ezt követi a magozás, ami szerintem az egyik leghosszabb folyamat, az egész lekvárkészítésben. Én általában aprítani szoktam a meggyet, nagyjából két darabra, mert jobban szeretem a nagyobb gyümölcsöket a dzsemben. Ha kisebb darabokat szeretnénk, akkor krumplitörővel is megnyomkodhatjuk a gyümölcsöt, mert ettől még kisebb darabokra törnek a szemek, de botmixerrel is dolgozhatunk.

Tegyük egy jó nagy lábasba a meggyet, majd adjuk hozzá a kimért cukrot és főzzük körülbelül 5-10 percig. A főzési időt befolyásolja az, hogy mennyire érett meggyel dolgozunk. A főzés közben keletkező habot szedegessük le. Ezt követően keverjük hozzá a dzsemfixet, majd forraljuk fel újra a lekvárt. Érdemes zubogva főzni 2-3 percig.

Ha ezzel megvagyunk készítsük elő a tisztára mosott csavaros üvegeket. Merjük őket a peremig lekvárral, majd helyezzünk rá a csavaros tetőt. Fordítsuk a fejtetőre az üvegeket, és hagyjuk 5 percig állni a meggydzsemet. Ezt követően fordítsuk vissza a talpukra a befőttesüvegeket. Helyezzük száraz dunsztba és hagyjuk kihűlni a lekvárt.

A receptben feltüntetett mennyiségből körülbelül 10-12 kisebb üveg dzsem szokott kijönni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek