Így készíthetsz gyorsan, egyszerűen gyümölcsdarabos meggydzsemetÍgy készíthetsz gyorsan, egyszerűen gyümölcsdarabos meggydzsemet
Valahogy úgy vagyok a meggydzsemmel, hogy az illata, mindig eszembe juttatja, hogy milyen volt gyerekként belépni a nagyi konyhájába. Mindig készült valami finomság. A meggydzsem pikánssága rendkívül jól harmonizál a linzer édeskés tésztájával. A család nálunk szívesen teszi a sűrű, darabos dzsemet vajas kenyérre, kalácsra, de palacsintában is szívesen fogyasztják ezt a lekvárt.
Hozzávalók:
- 2,5 kg meggy (kimagozva, tisztán mérve)
- a gyümölcshöz kilónként számolhatunk 25-40 dkg cukorral vagy édesítőszerrel (a gyümölcs savasságától és ízléstől függően)
- 2 csomag 3:1 dzsemfix szuper
Elkészítése:
Először szárazzuk le a meggyet. Majd válogassuk ki a gyümölcsöt, mossuk meg. Érdemes 1 órára hideg vízbe áztatni, mert így ha esetleg “lakók” lennének benne, azok eltávoznak a gyümölcsből. Ezt követi a magozás, ami szerintem az egyik leghosszabb folyamat, az egész lekvárkészítésben. Én általában aprítani szoktam a meggyet, nagyjából két darabra, mert jobban szeretem a nagyobb gyümölcsöket a dzsemben. Ha kisebb darabokat szeretnénk, akkor krumplitörővel is megnyomkodhatjuk a gyümölcsöt, mert ettől még kisebb darabokra törnek a szemek, de botmixerrel is dolgozhatunk.
Tegyük egy jó nagy lábasba a meggyet, majd adjuk hozzá a kimért cukrot és főzzük körülbelül 5-10 percig. A főzési időt befolyásolja az, hogy mennyire érett meggyel dolgozunk. A főzés közben keletkező habot szedegessük le. Ezt követően keverjük hozzá a dzsemfixet, majd forraljuk fel újra a lekvárt. Érdemes zubogva főzni 2-3 percig.
Ha ezzel megvagyunk készítsük elő a tisztára mosott csavaros üvegeket. Merjük őket a peremig lekvárral, majd helyezzünk rá a csavaros tetőt. Fordítsuk a fejtetőre az üvegeket, és hagyjuk 5 percig állni a meggydzsemet. Ezt követően fordítsuk vissza a talpukra a befőttesüvegeket. Helyezzük száraz dunsztba és hagyjuk kihűlni a lekvárt.
A receptben feltüntetett mennyiségből körülbelül 10-12 kisebb üveg dzsem szokott kijönni.