1 évnél régebbi cikk

Rögtön nyújtható pihe-puha mézeskalács recept a nagyitól
Rögtön nyújtható pihe-puha mézeskalács recept a nagyitól

Nem ragad, nem szakad, rögtön puha és még pihentetni sem kell a tésztát - a nagyi tojásfehérje helyett dióval szokta díszíteni.

A nagymamámnak vannak örökérvényű receptjei. Az egyik ilyen a diós mézeskalács, ami rögtön puha, ahogy kivesszük a sütőből. A másik előnye, hogy könnyen összeáll a tészta, nem kell vacakolni a pihentetéssel, rögtön lehet nyújtani. Mindig teljes kiőrlésű lisztből sütöm, és a tetejébe diót nyomok díszítés gyanánt.

Hozzávalók (két gáztepsihez)

  • 300 gramm teljes kiőrlésű liszt
  • 100 gramm cukor 
  • három evőkanál méz
  • egy teáskanál szódabikarbóna
  • két teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 100 gramm vaj
  • egy tojás
  • egy marék dió a díszítéshez

A lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát és a fűszereket összekeverem egy tálban, majd apránként hozzácsurgatom a vajat és beleütöm a tojást. Addig gyúrom, amíg szép fényes nem lesz a tészta. Ez nagyjából 5 perc. Közben előmelegítem a sütőt 180 fokra.

A tésztát kinyújtom. Figyelek arra, hogy ne legyen egy centinél vékonyabb, mert akkor kevésbé lesz puha. Kiszaggatom. Ebbe akár a gyerekeket is be lehet vonni. A figurákba nyomok ide-oda egy-egy diót, majd beteszem a sütőbe és nagyjából 7 perc alatt készre sütöm.

Az időre érdemes figyelni, mert elég pluszban egy-két perc, és könnyedén túlsülhet.

Langyosan egy tea vagy forralt bor mellé isteni csemege, csak arra kell figyelni nehogy megegyük egyszerre az összeset.

Borítókép: Kurucz Tünde
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek