Rögtön nyújtható pihe-puha mézeskalács recept a nagyitólRögtön nyújtható pihe-puha mézeskalács recept a nagyitól
A nagymamámnak vannak örökérvényű receptjei. Az egyik ilyen a diós mézeskalács, ami rögtön puha, ahogy kivesszük a sütőből. A másik előnye, hogy könnyen összeáll a tészta, nem kell vacakolni a pihentetéssel, rögtön lehet nyújtani. Mindig teljes kiőrlésű lisztből sütöm, és a tetejébe diót nyomok díszítés gyanánt.

Hozzávalók (két gáztepsihez)
- 300 gramm teljes kiőrlésű liszt
- 100 gramm cukor
- három evőkanál méz
- egy teáskanál szódabikarbóna
- két teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 100 gramm vaj
- egy tojás
- egy marék dió a díszítéshez
A lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát és a fűszereket összekeverem egy tálban, majd apránként hozzácsurgatom a vajat és beleütöm a tojást. Addig gyúrom, amíg szép fényes nem lesz a tészta. Ez nagyjából 5 perc. Közben előmelegítem a sütőt 180 fokra.
A tésztát kinyújtom. Figyelek arra, hogy ne legyen egy centinél vékonyabb, mert akkor kevésbé lesz puha. Kiszaggatom. Ebbe akár a gyerekeket is be lehet vonni. A figurákba nyomok ide-oda egy-egy diót, majd beteszem a sütőbe és nagyjából 7 perc alatt készre sütöm.
Az időre érdemes figyelni, mert elég pluszban egy-két perc, és könnyedén túlsülhet.
Langyosan egy tea vagy forralt bor mellé isteni csemege, csak arra kell figyelni nehogy megegyük egyszerre az összeset.