4 évnél régebbi cikk

Három kreatív lencse recept - ha már unod a főzeléket
Fehérvár Médiacentrum fotója
needpix.com
Három kreatív lencse recept - ha már unod a főzeléket

Újévkor lencsét eszünk, ez nem is kérdés. Csakhogy nem muszáj minden január elsején az unásig ismételt főzeléket tömni magunkba, hogy minél gazdagabbak legyünk a beköszöntő esztendőben. Mutatunk pár alternatívát.

Az újévi lencse hagyományos szerencsehozó étel az év első napján. Több országban is előszeretettel fogyasztják ezt a zöldséget, vagy más, hasonló aprószemű étket, annak reményében, hogy minél többet eszünk meg belőle, annál inkább szaprodik majd a pénz a tárcánkban vagy a bankszámlánkon az újévben. 

Aki csak egy kicsit is babonás, vagy egyszerűen csak próba szerencse alapon veti alá magát e hagyomány szentségének, az többnyire egy jól megszokott, egyszerűen és gyorsan elkészíthető lencsefőzelékkel tölti meg a lábasát január elsején. 

Ha ehhez nincs kedved, íme három recept, amivel kicsit feldobhatod az esztendő első menüjét.

 

Indiai lencsekrém

Hozzávalók: 25 dkg lencse, egy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, különféle őrölt fűszerek (római kömény, gyömbér, kurkuma, chilipaprika), só, olaj

Elkészítése: Az apróra vágott hagymákat kevés olajon megpirítom, majd megszórom a fűszerekkel és összekeverem. Ezt a keveréket adjuk hozzá az előzőleg sós vízben puhára főzött lencséhez és botmixerrel pürésítsük. Ha egy napig hagyjuk a hűtőben pihenni, még jobban összeérnek majd az ízek. Pirítósra kenve is finom!

 

Lencsesaláta

Hozzávalók: 20 dkg lencse, egy fej lilahagyma, 5-6 koktélparadicsom, 3 pár virsli, mozzarella, 2 alma,só, bors, őrölt babérlevél, kevés citromlé

Elkészítése: A lencsét sós vízben puhára főzzük, és a virsliket is főzzük rövid ideig, nem túl puhára. Miközben hűlnek, kockázzuk fel az almát,  a mozzarellát, a paradicsomot, és vágjuk apróra a lilahagymát. Keverjük össze az egészet a fűszerekkel, locsoljuk meg a citromlével és hagyjuk állni néhány órát a hűtőben. Aki szereti, tejfölös-majonézes-mustáros öntettel is tálalhatja, anélkül viszont frissebb, könnyedebb az ízhatás.

 

Lencsefasírt

Hozzávalók: 30 dkg lencse, egy tojás, egy evőkanál szójaszósz, két evőkanál zabpehely, kevés kakukkfű, fél fej vöröshagyma, egy kávéskanál pirospaprika, egy evőkanál reszelt sajt, zsemlemorzsa

Elkészítése: A lencsét áztassuk vízbe két órán keresztül majd öntsük le róla az esetleg felesleges vizet. Keverjük össze a többi hozzávalóval (kivéve a zsemlemorzsát) és pihentessük egy negyed órát. Gyúrjunk belőle kis golyókat, forgassuk zsemlemorzsába és olajban vagy sütőben süssük ki. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek