Sütemény őszi napokraSütemény őszi napokra
A jellegzetes őszi alapanyagok és ízek – például dió, alma, körte, sütőtök – mellett felhasználhatunk még a nyarat idéző gyümölcsökből készült lekvárokat, alapanyagokat.
Ezt tettük mi is a Saveurben, amikor megalkottuk a vegán, állati eredetű anyagoktól mentes fügés-narancsos tortát (amelynek ízvilága egyébként a karácsonyi időszakot is megidézheti nekünk a narancs miatt), amelyet szeletben is kínálunk vendégeinknek. A sütemény igazán tartalmas, és jól érvényesülnek benne a gyümölcsök. Most ennek az elkészítési módját osztjuk meg, hátha más is kedvet kap hozzá.
A vegán fügés-narancsos sütemény alapja csokoládés vegán piskóta.
Ehhez szükséges:
- 500 gramm rizstej,
- 6 gramm őrölt lenmag,
- 3 gramm útifűmaghéj,
- 200 gramm mandulaliszt (vagy gluténmentes lisztkeverék),
- 50 gramm kakaó,
- 100 gramm gluténmentes zabpehely (esetleg banánliszt, ha valaki érzékeny a zabra),
- 3 gramm sütőpor,
- 3 gramm szódabikarbóna,
- 200 gramm glükonon vagy nádcukor.
A hozzávalókat simára keverjük, egy 26 centis tortaformába öntjük, majd körülbelül fél óráig 180 fokon sütjük.
Ha kihűlt az alap, akkor kerülhet rá a sütemény teteje, vagyis a fügés-narancsos réteg.
Ehhez kell:
- 250 gramm karamellizált füge,
- 250 gramm kókuszvirág- vagy nádcukor,
- 1 csomag vaníliás pudingpor,
- 50 gramm narancs paszta,
- 50 gramm vegán margarin,
- 500 gramm vegán mascarpone,
- 1 teáskanál agar-agar.
A gyümölcspasztákat összekeverjük a kókuszvirág- vagy a nádcukorral, hozzáadjuk a pudingport (ezt előtte kikeverjük egy kis vízzel) és az agar-agart, majd elkezdjük összefőzni. Miközben a massza melegszik, időnként kis vizet öntünk hozzá. Végül belekeverjük a szobahőmérsékletű margarint és a mascarponét, aztán az egészet turmixoljuk.
Amikor a massza kész, ráöntjük a formában tartott alapra, amelyet hűtőbe teszünk. Ha a sütemény megszilárdult, akkor kenjük a tetejére a fügelekvárt (vagy esetleg narancsot).
További őszi finomságok: