2 évnél régebbi cikk

Sütemény őszi napokra
·Gasztrorecept·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Saveur
Sütemény őszi napokra
·Gasztrorecept·Utolsó frissítés: undefined

Legyen az ősz akár hűvös és esős, akár melegebb és napos, egy-egy édes finomág mindig jobb kedvre derít, különösen, ha tudjuk, hogy egészséges hozzávalókból készült.

A jellegzetes őszi alapanyagok és ízek – például dió, alma, körte, sütőtök – mellett felhasználhatunk még a nyarat idéző gyümölcsökből készült lekvárokat, alapanyagokat.  

Ezt tettük mi is a Saveurben, amikor megalkottuk a vegán, állati eredetű anyagoktól mentes fügés-narancsos tortát (amelynek ízvilága egyébként a karácsonyi időszakot is megidézheti nekünk a narancs miatt), amelyet szeletben is kínálunk vendégeinknek. A sütemény igazán tartalmas, és jól érvényesülnek benne a gyümölcsök. Most ennek az elkészítési módját osztjuk meg, hátha más is kedvet kap hozzá. 

A vegán fügés-narancsos sütemény alapja csokoládés vegán piskóta.

Ehhez szükséges:

  • 500 gramm rizstej,
  • 6 gramm őrölt lenmag,
  • 3 gramm útifűmaghéj,
  • 200 gramm mandulaliszt (vagy gluténmentes lisztkeverék),
  • 50 gramm kakaó,
  • 100 gramm gluténmentes zabpehely (esetleg banánliszt, ha valaki érzékeny a zabra),
  • 3 gramm sütőpor,
  • 3 gramm szódabikarbóna,
  • 200 gramm glükonon vagy nádcukor. 

A hozzávalókat simára keverjük, egy 26 centis tortaformába öntjük, majd körülbelül fél óráig 180 fokon sütjük. 

Ha kihűlt az alap, akkor kerülhet rá a sütemény teteje, vagyis a fügés-narancsos réteg.

Ehhez kell:

  • 250 gramm karamellizált füge,
  • 250 gramm kókuszvirág- vagy nádcukor,
  • 1 csomag vaníliás pudingpor,
  • 50 gramm narancs paszta,
  • 50 gramm vegán margarin,
  • 500 gramm vegán mascarpone,
  • 1 teáskanál agar-agar.

A gyümölcspasztákat összekeverjük a kókuszvirág- vagy a nádcukorral, hozzáadjuk a pudingport (ezt előtte kikeverjük egy kis vízzel) és az agar-agart, majd elkezdjük összefőzni. Miközben a massza melegszik, időnként kis vizet öntünk hozzá. Végül belekeverjük a szobahőmérsékletű margarint és a mascarponét, aztán az egészet turmixoljuk. 

Amikor a massza kész, ráöntjük a formában tartott alapra, amelyet hűtőbe teszünk. Ha a sütemény megszilárdult, akkor kenjük a tetejére a fügelekvárt (vagy esetleg narancsot).

További őszi finomságok:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek