3 hónapnál régebbi cikk

Székesfehérvári a negyedik legnagyobb üzleti szolgáltatóközpont
Székesfehérvári a negyedik legnagyobb üzleti szolgáltatóközpont

A HR Portál szakmai oldal az ország közel ötven legnagyobb szereplőjét vizsgálta - nemcsak a lista negyedik helyén szerepel Székesfehérváron működő leányvállalat, de még két további fehérvári cég is felkerült a listára.

Az utóbbi 15 évben a munkahelyteremtés egyik motorjává nőtte ki magát a shared service center (SSC) vagy business service center (BSC) szektor Magyarországon - írja abban az összeállításában a HR Portál humán szakmai információs oldal, amelyben 42 olyan önálló jogi entitást vettek nagyító alá, amelyek shared service szerepet látnak el. Kiemelik, országosan mára 200 szereplő van a hazai piacon, és mintegy 100 000-en dolgoznak ilyen egységekben, jellemzően nyelveket magas szinten beszélő diplomások.

Ezekbe az egységekbe jellemzően egy multinacionális cég több leányvállalalatát vagy azok ügyfélkörét kiszolgáló funkciókat telepítettek (például pénzügy, informatika, HR, logisztika, általános ügyfélszolgálat). A tevékenységek központosításával költséget takarítanak a vállalatok.

A listán foglalkoztatott létszám alapján szerepelnek a vállalatok, de azt is vizsgálta az oldal az OPTEN céginformációs szolgáltató adatbázisa alapján, hogy az utóbbi egy évben (2022. november és 2023. november között) hogyan változott a létszám.

A székesfehérvári egységek közül három került fel a listára: a Kyndryl Hungary Kft. a negyedik helyre, a Harman Magyarország Kft. 39., míg az Alcoa Shared Services Kft. a 41. helyre.

Ami a létszámváltozásokat illeti: mind a Harman, mind pedig az Alcoa kis létszámú növekedést könyvelhetett el, míg a Kyndryl Hungary Kft. esetében 339 fős létszámcsökkenést regisztráltak, ugyanakkor ezzel kapcsolatban az oldal azt is kiemeli, hogy ez az eredmény némileg csalóka, mivel itt a gyártásban dolgozók száma is szerepel az összlétszámban.

Borítókép: szekesfehervar.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek