2 hónapnál régebbi cikk

Parádés fehérvári sportszombat - Hat meccs, hat siker!
Fehérvár Médiacentrum fotója
Hydro Fehérvár AV19
Parádés fehérvári sportszombat - Hat meccs, hat siker!

Páratlanul sikeres napot zártak szombaton késő este a székesfehérvári élvonalbeli sportklubok. A MÁV Előre mindkét röplabda csapata, a Vidi labdarúgói, a Hydro Fehérvár AV19 jégkorongozói, az Alba FKC női kézisei, valamint az Alba Fehérvár kosarasai is nyertek.

Két-három évtizeddel ezelőtt nem csak megyei, de országos csúcsrangadó is volt, ha a Volán és a Dunaújváros összecsapott a jégkorong bajnokságban vagy kupában, mára ebből nem sok maradt, mivel a fehérvári egylet 2007-ben szintet lépett az osztrák nemzetközi ligához való csatlakozással, a Duna-partiak viszont jelentősen gyengültek minden tekintetben, így számukra már az is nagy siker, hogy egyáltalán eljutottak oda, hogy a Volánnal játszhattak a Magyar Kupa elődöntőjében. Ezen felül nem is volt semmi okuk a vidámságra, mert a megyei rivális 6-1-re kiütötte őket a szombat délutáni mérkőzésen.

A Vasas káposztásmegyeri jégcentrumában lejátszott első elődöntőben a Hydro Fehérvár AV19 az elsőtől az utolsó percig komoly fölényben volt, időnként még energiatakarékos játékkal is simán kontrollálta a találkozót. A 40-14-es kapura lövési mutató sok mindent elárul a két csapat közötti különbségről.

A 4. percben Leavens egy szép köténygóllal szerzett vezetést a Volánnak, majd 8 minutummal később Nilsson megduplázta a kék-fehérek előnyét. Erre volt még válaszuk az újvárosiaknak, ám 2-1- után már csak fehérvári találatok érkeztek. Sorrendben Fournier, Terbócs, újra Leavens, majd végül Mihály Ákos talált be Kovács Dávid ketrecébe. 

Fél óra után, a meccs felénél már 5-1-re álltak a felek, ezt követően húzta be kicsit a kéziféket Kiss Dávid alakulata, amely a vasárnap 18.00 órakor kezdődő nagydöntőben visszavághat a BJAHC-nak a tavalyi meglepetés-vereségért.

Az nem kérdés, hogy melyik az erősebb csapat, ám az már évek óta kérdés, hogy a döntőben miért nem koncentrál úgy a Volán, ahogy egy fináléhoz illik, s miért nem tudja a papírformát érvényesíteni? Alighanem ezúttal nem lesz gond a koncentrációval és motivációval, mert Kiss Dávid magyar, sőt, tősgyökeres fehérvári edzőként pontosan tudja, hogy ez mennyire fontos a klubnak, így a légiósoknak is alighanem erőteljesen elmagyarázza a döntő előtt, hogy mit vár el tőlük a klub és a szurkolók, hogy ez nem egy edzőmeccs, mint ahogy az utóbbi években sokszor gondolták a csapat - főleg légiós - tagjai.

97-81-re nyert Szolnokon is, így tovább üldözi az élen álló Falcót a férfi kosárlabda NB I felsőházában az Arconic-Alba Fehérvár. Emberemlékezet óta nem fordult elő, hogy két csapat ennyire leuralja a mezőnyt, hiszen a 3. helyen álló Szolnok közelebb áll a sereghajtó, 14. helyezett Oroszlányhoz, mint a 2. pozícióban álló Albához! Az első kettő úgy elhúzott a többiektől, hogy 8 fordulóval az alapszakasz zárása előtt szinte kizárt, hogy ne ők végezzenek az első két helyen.

A Tisza-parti összecsapáson sokáig nem úgy tűnt, hogy  sima fehérvári siker lesz a vége. Koncentráltan, jól kosaraztak a hazaiak, s bár az első 10 perc után a vendégek vezettek 1 ponttal, nem sokkal később már 10 egységgel előrébb tartottak az olajosok, mint Alejandro Zubillaga csapata. 

A Szolnok lendülete a harmadik negyed hajrájáig, 61-61-ig tartott, ám ott elfogyott a tudomány, de inkább az Alba tudott újítani, aminek köszönhetően az utolsó 12 percet 20 ponttal, a meccset pedig összességében 16 egységgel nyerte meg a 23 pontos Roberts, a 16-16 pontot jegyző Vojvoda és Chambers, valamint a 15 pontos Barnett és a 12 pontig jutó Dickey vezetésével.

A következő körben, február 3-án, szombaton 18.00 órakor a Körmend oroszlánbarlangját is megpróbálja bevenni az Arconic-Alba, ami ugyancsak nehéz feladat lesz.

A múlt heti, NEKA elleni hazai pontvesztést idegenbeli sikerrel kozmetikázta szombaton a női kézilabda NB I-ben az Alba FKC. A székesfehérvári hölgykoszorú a nagy múltú, sokszoros bajnok, ám az elmúlt 15-20 évben többnyire az első két osztály között liftező Vasas vendégeként győzött 24-22-re, így feljött a tabella 7. helyére, ugyanakkor itt fontos megjegyezni, hogy az AFKC és a mögötte sorakozó négy csapat egyetlen ponton belül toporog egymás nyakán.

A fontos 2 bajnoki pontot jó védekezésének és végig kitartó koncentrációjának köszönheti Horváth Szilárd alakulata, amelyben a mindössze 3. Albás meccsén pályára lépő, nemrég igazolt Szabó Kitti bizonyult a legeredményesebbnek, 7 góllal. Rajta kívül még az 5 gólos Takó és a négyig jutó Smbatian érdemel kiemelést a támadójátéka okán. A védekezésért az egész csapat dicsérhető.

Az Alba FKC a következő fordulóban, február 7-én, 18.00 órakor a DVS Schaeffler otthonába, a Hódos Imre Sportcsarokba látogatnak.

A MÁV Előre Foxconn női és férfi röplabda csapata egyaránt sikerrel vette az Extraliga szombati akadályait. A fehérvári hölgyek az újonc, sereghajtó DVTK vendégeként nyertek 3-1-re, az urak pedig rangadót nyertek 3-0-ra a DEAC ellen, hazai pályán, ezzel már a 2. a tabellán Dávid Zoltán alakulata, úgy is, hogy kettő, illetve három meccsel kevesebbje van, mint a mezőny többi tagjának. A Lokis lányok ugyancsak tartják dobogós helyüket - jelenlegi 2. pozíciójukat -  az alapszakasz utolsó köre előtt, de a remek formába lendült Kaposvár és az egy meccsel kevesebbet játszó Békéscsaba ott lohol a nyakában.

A MÁV-os női egylet csak akkor tudja ezt a helyet megtartani, ha 3-0-ra vagy 3-1-re nyer február 3-án az 5. helyezett, és onnan már elmozdulni nem tudó Nyíregyháza vendégeként, a csabai lányok pedig a Vasas és a Szent Benedek RA elleni két meccsen nem szereznek 3-nál több pontot. Tekintettel arra, hogy a Szent Benedek már biztosan hetedikként zárja az alapszakaszt, a Vasas pedig listavezetőként, nem lenne túl nagy meglepetés, ha nem törnék össze magukat a békéscsabai hölgyek ellen...

Az is kell a Lokinak legalább a 3. hely megtartásához, hogy a Kaposvár ne simázza le otthon a DVTK-t, aminek az ellenkezője volna nagy meglepetés. Szóval lesz miért harcolniuk és izgulniuk Vacsiéknak, mert nem mindegy, hogy másodikként a döntőig pályaelőnyben lennének - feltéve, ha eljutnának oda -, harmadikként az Újpesttel találkoznának az elődöntőért, vagy negyedikként a mezőny talán legjobb formában lévő csapatával, a Kaposvárral. Nagyon, de nagyon nem mindegy.

A DVTK elleni 3-1- során Dvoracek 19, Markovic 15, Pallag 14, Andersson 13 pontot szerzett, ők voltak a legeredményesebbek Lukasz Przybylak egyletében.  

A MÁV Előre Foxconn férfi gárdája öt napon belül a harmadik tétmeccsét játszotta, a nem kevés utazással és egyik legjobbja, Pesti hiányával is megküzdve. Félő volt, hogy a forduló előtt még 3. helyen tanyázó DEAC megtréfálhatja a Lokit. Végül nem így történt, mert bár nem verte agyon a debreceni riválist, összességében magabiztosan diadalmaskodott. 

A kék-fehérek szekerét most is Koci húzta a legtöbb, 19 ponttal, de Janke 12 egysége is kellett a sikerhez. A Pestit eddig jól helyettesítő Boa Szabolcs 7, Ambrus 6, Eke 5 pontig jutott. 

Most sem pihenhet sokat a székesfehérvári csapat, mivel kedden (január 30.) 18.00 órakor fogadja a kiesés ellen küzdő  TFSE-t, majd vasárnap viszonozza is a fővárosi egyetemi klub látogatását 18.00 órakor.

Éppen egy hét múlva startol a Fehérvár FC számára (is) a labdarúgó NB I tavaszi szakasza. A piros-kékek a felkészülés során mindhárom tesztmeccsüket elbukták a horvátországi edzőtáborozás során, így fontos volt a szurkolók számára is, hogy kedvenceik a "főpróbán" a Vasas ellen már nyerni tudjanak. Ez sikerült is, a jelenleg másodosztályba szereplő fővárosiak jóvoltából "rendkívül titkos" angyalföldi összecsapáson a Vidi simán, 3-0-ra győzött.

A találkozón (melyet a nézők kizárásával zárt kapuk mögött, a sajtó kizárásával tartottak, s amelyen a Vidi klubsajtósai is csak úgy készíthettek fotót, hogy azon Vasas játékos nem látszik, videózni pedig egyáltalán nem szabadott, sőt a hazai egylet összeállítását sem közölhették és hazai a támadásokat sem írhatták le, ki kinek passzolt, netán ki lőtt kapura) a fehérvári gólokon Katona, Szabó Levente és Christensen osztozott. 

Az egész találkozón végig a Vidi volt aktívabb, többet próbálkozott a gólszerzéssel, többet lőtt kapura, így teljesen megérdemelt a győzelme a "fantom" Vasas ellen. 

A bajnoki rajton február 3-án, szombaton 12.30-kor a ZTE otthonában is bőven elfogadható lenne ez az eredmény a jelenlegi 3. helyezett számára, persze ehhez a hazaiaknak is lesz egy-két szavuk, kiváltképp régi-új edzőjüknek, a Vidi volt trénerének, Márton Gábornak, aki alaposan felkészíti fiait a piros-kékek ellen.

Addig várhatóan még 2-3 igazolás bejelentésére is számíthatnak a fehérvári szurkolók. Rá is fér a keretre a bővítés, mivel a két stabil válogatott, Fiola és Kalmár sérült, utóbbi egészen biztosan nem szerepelhet már ebben a szezonban, előbbivel sem kalkulálhat biztosra Bartosz Grzelak vezetőedző. Távozott Kodro és Flores is, érkezőben pedig eddig csak három fiatalt tud felmutatni a vezetőség, akik a jövő reménységei lehetnek, de nem azonnali erősítések.

(Mátay Balázs)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek