2 hónapnál régebbi cikk

Fehérvári a vármegye legjobb egészségügyi tanulója, bejutott az országos döntőbe
Fehérvár Médiacentrum fotója
Madarász Dominik
Fehérvári a vármegye legjobb egészségügyi tanulója, bejutott az országos döntőbe

Alapápolásban, gondozásban vetélkedtek a diákok a Bugát Pál Technikumban. Országszerte megrendezték a Kossuth Zsuzsanna Nemzeti Egészségügyi Szakképzési Verseny második fordulóját. A tét az országos döntőbe jutás volt. 

A Kossuth Zsuzsanna Nemzeti Egészségügyi Szakképzési Versenyt tavaly rendezték meg először. Még novemberben, az első fordulóban interaktív tesztet kellett jól megoldani. A tizenöt indulóból kilencen jutottak a vármegyei döntőbe.

A Bugát Pál Technikumban Mészáros Attila nyitotta meg a verseny második fordulóját. Az alpolgármester elmondta, a megmérettetés azért is fontos, mert szakképzett ápolókra van szükség az országban, Fejér vármegyében is. 

"Szeretném megköszönni a szakdolgozói kamarának, hogy minden évben az intézménnyel közösen megszervezi ezt az alulról felmenő országos versenyt. Azt gondolom, hogy a fiatalok megmérettetése mellett az is fontos célja ennek a versenynek, hogy rámutasson, mennyire fontos az egészségügy szakmája és hogy még vonzóbbá tegye a fiatalok számára. Hiszen nyilván fontos, hogy szakképzett ápolók, orvosok és kiszolgáló személyzet is legyen. Akár nyilván a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, akár pedig az alapellátásban." 

A versenyt a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara hirdette meg. Az alapápolás, gondozás, elsősegélynyújtás alapismeretek témakörének második fordulóján egy komplex gyakorlati munkát kellett megoldani utasítások alapján. 

"A cél leginkább az, hogy fejlesszük ezzel is a szakképzést, hogy elismerjük azokat a diákokat, illetve azoknak a felkészítő tanároknak a munkáját, akik felkészítik ezeket a fiatalokat, illetve hogy megmérettessük ezeket a fiatalokat szimulált munkakörnyezetben, és meg tudják mutatni szakmai tudásukat"- mondta el Szabó István, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Fejér Vármegyei Szervezetének általános alelnöke. 

Szerda délelőtt országszerte mindenhol ugyanazokat a feladatokat kapták a diákok. Ezek között volt többek között a feladat végrehajtásához szükséges eszközök előkészítése, testtömeg és hosszmérés, a fejkörfogat, a mellkörfogat mérése, pelenkázás, öltöztetés, a csecsemő emelése, tartása, kommunikáció a gyermekkel, a szülővel.

A megmérettetésen a Bugát Pál iskola tanulója, a székesfehérvári Teker Fanni (nyitóképünkön) bizonyult a legjobbnak, így ő jutott az országos döntőbe.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek