2 hónapnál régebbi cikk

Nyert a Capitals ellen is, rájátszásban a Volán!
Fehérvár Médiacentrum fotója
Hydro Fehérvár AV19
Nyert a Capitals ellen is, rájátszásban a Volán!

Bár a góllövéssel nem áll túl jól mostanság, behúzta sorrendben a negyedik fontos győzelmét is az első számú fehérvári hokicsapat, ezzel pedig már biztos, hogy ott lesz a negyeddöntőben!

A "kisvolán" csütörtöki Erste Ligás bravúrja, a címvédő Gyergyói HK legyőzése után a "nagyok" is megoldották a maguk fontos feladatát. Bár öt kör hátra van még az osztrák bázisú nemzetközi jégkorong liga, az ICEHL alapszakaszából, de már eldőlt hogy a rekordbajok, listavezető Klagenfurtot követően a Hydro Fehérvár AV19 is biztos résztvevője lesz a rájátszásnak! Kiss Dávid alakulata nem éppen gálázva, de 2-1-re legyőzte hazai közönség előtt a Vienna Capitalst, ezzel pedig tovább erősítette 2. pozícióját a táblázaton, egyben pedig reményeit, hogy ott is marad, mert az Bajnokok Ligája szereplést is érne!

A Volán jelenleg öt egységgel tart előrébb, mint a címvédő Salzburg, amely a fehérváriaktól elszenvedett hétközi, hazai vereség után egy 9-1-es kiütéssel mutatta meg, hogy nem óhajt lemondani a 2. helyről, főleg, hogy a sorsolása kedvezőbb, mint a kék-fehéreknek, aki már csak egyszer játszanak hazai jégen az alapszakasz zárásáig, a Linz ellen, majd február 16-án, miközben utaznak előtte éppen az előttük 5 ponttal vezető, félelmetes formában hokizó (7-1-re verte pénteken a Pustertalt, idegenben) Klagenfurthoz, majd a végén egymás után az Innsbruckhoz, a Ljubljanához és a Grazhoz. Klagenfurtban nyeri manapság szinte "Mission Impossibe", de a tavalyi BL-induló, rájátszásért küzdő Innsbruck is nagyon éles lesz az újdonsült Magyar Kupa-győztes ellen, a legvégén pedig már a mentális tényezők is nagyon erősen befolyásolhatják az egyébként talán könnyebben behúzható ljubljanai és és grazi összecsapás eredményét. A higgadtság, frissesség egyértelműen döntő faktor lesz a végén.

Ami a bécsiek elleni sikert illeti: ahogy arra számítani lehetett, rendkívül koncentráltan, komoly küzdőszellemben kezdte a meccset a Capitals, amely az egyébként sokkal többet próbálkozó hazaiak ellen meg is szerezte a vezetést a 14. percben Franklin révén, kihasználva második emberelőnyét (erre nagyon kell figyelnie a Volánnak a végjátékban, mert egyre többször kap gólt hátrányban), s erre a 36. minutumig nem volt válasza a hazai "Ördögkompániának". Ekkor aztán végül Hári és Phillips előkészítése után Leavens - ugyancsak előnyben - egalizált, majd szinte rögtön a kezdés utána  záró játékrész elején Heinrich áthúzódó kisbüntetéséből, Phillips és Kuralt közreműködését követően Hári jóvoltából ismét előnyös szituációban a vezetést is magához ragadta, s ez a 2-1-es állás már nem is változott.

A Hydro Fehérvár Av19 sikere teljesen megérdemelt, amit mutat a 38-20-as kapura lövési mutató. Mivel Salzburgban is csak kettőt ütött a csapat, előtte pedig itthon csak hármat a Villachnak, a véghajrára élesíteni kell a támadóalakzatot, mert a kapusok sem tudnak minden meccsen parádézni. Mindenesetre most van minek örülni, Playoffban a Volán, BL-t érő helyen, most jól is jön a válogatott olimpiai selejtezője miatti 12 napos szünet, mert bár a válogatottban is majdnem két sornyi Volános lesz ott, a betegek, sérültek, nagyon fáradtak kicsit regenerálódhatnak a nagy rohanás előtt. A mezőny egyébként még most vasárnap (február 4.) is játszik egy kört, de a fehérvári egylet már ezen is pihen, bár lélektanileg nagyon fontos lesz az üldöző Salzburgnak, hogy kihasználva ezt két pontos távolságra lopja magát a Volánhoz az Asiago várható legyőzésével vasárnap...

Végezetül az sem árt megjegyezni, hogy a 4. helyezett Bozenhez képest is már 14 pont a Volán előnye, így már csak matematikailag szorulhat le, egyébként aligha, és ez már önmagában komoly fegyvertény!

Mindez azt jelenti, hogy akármi is lesz a végső helyezés, Kiss Dávid, mint vezetőedző, igen fiatalon alaposan berúgta a "palánkot" az osztrák ligában, s a számos NHL-es múlttal rendelkező, valamint európai szinten mérve komoly tapasztalatokkal és eredményekkel bíró hokitréner között bizonyította, hogy egy felkészült, elhivatott magyar fiatalember is képes élgárdát vezetni, sőt, kialakítani, felépíteni a nemzetközi mezőnyben.

(Mátay Balázs)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek