2 hónapnál régebbi cikk

Megkezdődött a hóvirágünnep Alcsúton
Fehérvár Médiacentrum fotója
Maráczi Lilla
Megkezdődött a hóvirágünnep Alcsúton

A jó időnek köszönhetően ébredezik a természet. Előbújtak a tavasz első hírnökei, az Alcsúti Arborétumban megkezdődött a Hóvirágünnep. A természetvédelmi területen néhány héten keresztül csodálhatjuk a kis fehér virágok szépségét. 

Az Alcsúti Arborétum negyven hektáron, benne több mint két hektárnyi mediterrán hóvirágmezővel várja a látogatókat. A héten ugyanis a tavaszias idő berobbanásával megkezdődött a virágzás

A hóvirágnemzetségnek 20-21 faja ismert, illetve több ezer kertészeti változatot tartunk számon. Itt az arborétumban hét hóvirágfaj 28 fajtája található. Csak a nagyon szakavatott szem veszi észre a különbséget, hiszen alul zöld, felül fehér ez a hóvirág, de mégis az apró mintázati eltérések, a virág mérete, a növény magassága, illetve a levél redőzöttsége az, amely fajról fajra változik, és más-más képét mutatja a virágnak

- mondta el Halász Ferenc, az arborétum korábbi vezetője. 

Az arborétumban megtekinthető többek között a Levantei hóvirág, amelynek a természetes elterjedési területe a Földközi-tenger keleti partja és Levante hegyvidékei: Jordánia, Libanon, Szíria, Izrael, Törökország. A Kikeleti hóvirág, amely Közép- és Délkelet- Európa üde erdőterületein honos. A krími vagy redőslevelű hóvirág Dél- Ukrajnából, a Krímiből és a romániai Dobrudzsából származik, míg a bizánci hóvirág Törökország északnyugati részében honos. A Hóvirág ünnepre látogatók se feledkezzenek meg arról, hogy a hóvirág 2005 óta védett növény.

"Nagyon sokan gyűjtötték, vitték haza, kiskertben ültették, aluljárókban árulták. Így különösen a budai hegyekben teljesen elkorcsosult az állomány, hiszen mindig a legnagyobbat, legszebbet szedték le, és ott maradt a kicsi, silányabb példány. Nemcsak a hagymájának osztódása révén szaporodik, magról is nagyon jól szaporodik, itt az Alcsúti Arborétumban is azért ilyen szép kiterjedt a hóvirágmező" - hangsúlyozta Halász Ferenc.

A hóvirág természetvédelmi értéke szálanként tízezer forint. Természetkárosításért akár 1-től 5 évig tartó szabadságvesztésre ítélhetik azt, aki letépi a növényt.

A Hóvirágünnep még néhány héten keresztül minden nap 10 és 17 óra között várja a látogatókat az Alcsúti Arborétumban. A természetvédelmi terület tavaszi és nyári színes programjairól a dunaipoly.hu honlapon lehet tájékozódni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek