2 hónapnál régebbi cikk

Mit tehetünk a hideg láb ellen?
Fehérvár Médiacentrum fotója
erteksziget
Mit tehetünk a hideg láb ellen?

Elsősorban a nőket érintő probléma, hogy gyakran évszaktól függetlenül rendszeresen fázik a lábuk.

A kellemetlen érzés olyan gyakori a gyengébb nem körében, hogy egyes kutatások szerint tízből nyolc nő már tapasztalta magán ezt a tünetet, legalább egyszer élete során. A fázós láb kialakulásának hátterében több ok is meghúzódhat.

Miért a nők érintettek elsősorban?

Az Értéksziget kínálatában találhatunk kompressziós harisnyát és cseresznyemag párnát is. Mindkettő alkalmazható a fázós láb kezelésére, és általában a hölgyek vásárolják. Ennek oka a nemek eltérő izomarányában keresendő.

A férfiak izomaránya kb. 40%, ezzel szemben a nőké csak kb. 25%. A mozgás, az izmok dolgoztatása hőtermeléssel jár. Mivel a férfiak nagyobb izomtömeggel rendelkeznek, ezért hőtermelésük is nagyobb.

A termelt hőt az erek szállítják a test különböző területeire. A keringési rendszer priorizál, elsősorban a létfontosságú szerveket látja el a szükséges hővel. Ha a belső szerveink védve vannak a hidegtől, csak akkor fordít a szervezetünk energiát a végtagok felmelegítésére. Ez teljesen természetes folyamat, amennyiben a fázós láb kialakulásának ez az oka, nem szükséges orvoshoz fordulni.

Ritkább esetekben, ha például a végtagok egész évben fáznak, előfordulhat, hogy a panaszok mögött valamilyen keringési rendellenesség húzódik meg. Ennek viszont érdemes utánajárni egy kivizsgálás és az azt követő orvosi konzultáció keretében.

Fontos a megelőzés

Mint minden betegség esetében, a megelőzés itt is hatékonyabb, mint a tünet kezelése. Néhány életmódtanács megtartásával sokat tehetünk azért, hogy ne hűljön ki a lábunk. A skandinávoknál a hosszú és hideg télnek köszönhetően könnyen kihűlhetnek a végtagok, mégis kevesen szenvednek ilyen tünetektől. A svéd és a finn szauna alkalmazása remek megoldást kínál a megelőzésre a sok egyéb kedvező élettani hatás mellett.

Napjainkban több kutatás szól az ülőmunka okozta egészségügyi ártalmakról. Mivel a gyakori ülés akadályozza a megfelelő véráramlást, időként álljunk fel az asztalunk mögül és tornázzunk néhány percet.

A már említett kompressziós harisnya szintén jó szolgálatot tehet ilyenkor. A különböző lábfejgyakorlatok és egy jó lábmasszás serkenti a vérkeringést, így segíthet megelőzni a hideg láb kialakulását.

Természetesen mindezek mellett kerüljük a megfázás lehetőségét, öltözzünk fel melegen és rétegesen. Viseljünk télen sapkát, mert bármennyire is furcsán hangzik, ha a fej fázik, fázni fog a láb is.

Evés-Ivás

Az sem mindegy, mit viszünk be a szervezetünkbe az ételekkel és az italokkal. Míg a meleg teák, a forró levesek és a csípős, borsos ételek serkentik a vérkeringést, és kellemes belső hőérzetet okoznak, addig a szénsavas üdítőitalok és a kávé a szervezet hűtésében jeleskednek. Szintén kerülendők az alkoholos italok akár hideg, akár meleg formában, mivel az alkohol megnöveli a test hőleadását.

Ha mindezek ellenére estére ismét hideg lábbal fekszünk le, használjunk meleg pamutzoknit, vagy cseresznyemag párnát lábfejünk melegen tartására.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek