2 hónapnál régebbi cikk

Aktualitások az agrárgazdaságban: szakmai fórum Sárbogárdon
Fehérvár Médiacentrum fotója
Maráczi Lilla
Aktualitások az agrárgazdaságban: szakmai fórum Sárbogárdon

Az uniós Közös Agrárpolitikáról, az induló vidékfejlesztési pályázatokról tájékozódhattak Sárbogárdon a gazdák. Szakmai fórumot tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. 

Gazdák, gazdálkodók vettek részt azon a találkozón, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége szervezett. A tanácskozáson olyan témákról esett szó, amelyek befolyásolják az agrárágazatot. Ilyen többek között az európai uniós közös agrárpolitika, a vidékfejlesztéssel kapcsolatos pályázatok, a földforgalmi törvény aktualitásai. Jakab István, a MAGOSZ elnöke előadásában Európa agrárgazdaságáról beszélt, a kihívásokat, problémákat, megoldásokat középpontba állítva. Az elnök az ukrán helyzet miatt kialakult nehézségekről is szólt. Mint mondja, a hatalmas mennyiségű gabona Ukrajnában bent rekedt, majd elkezdték beteríteni az európai piacokat. Ezzel a magyar piacokat is elvették. Ez ellen Európa gazdatársadalma fellázadt. A szakember szerint fontos, hogy látni lehessen, honnan jönnek be az élelmiszerek az országba.

"Jelölni kell az importot és jelölni kell ugyanúgy a beltartalmát. Innentől kezdve kiderül, hogy mi az, ami európai minőség, mi az, amit mi előállítunk a szigorú feltételek szerint, és mi az, amit ők harmadik országban silány minőségként előállítanak, és behoznak. Az olaszok például nemzeti hatáskörben rendeleti úton tiltották meg a rovarfehérje és a laborhús, de én a húst nem szívesen használom, ez a mesterségesen előállított biomassza."

- mondta el Jakab István, a MAGOSZ elnöke, aki hozzátette, Magyarországra hívják egyeztetésre az összes Európai Uniós gazda érdekképviseletet. Az egyik ilyen téma, amiről beszélni kell, hogy 5 és fél tonna gabona termett országos átlagban hektáronként, ami másfél hektárral kevesebb, mint a fedezeti pontnak számító hét tonna, mindeközben Németországban a húsipar közel 20 %-ot gyengült. A találkozón az idei pályázatokról is szó esett. A cél a versenyképesség elérése, megtartása, az eredményesség növelése.

"Most van az agrárium fejlődésének a lehetősége. 2900 milliárd forintról szól az a 69, elárulom egy picivel több, 72 pályázati felhívás, amit meggyőződéssel mondunk, valóban az agrárium megújulását tudja szolgálni. Az legelső a leaderekről szólnak. Azok a helyi akciócsoportok, amelyekből 105 behálózza Magyarországot. Alulról jövő, apró összegű támogatásokkal, de a legfontosabb támogatással tudja a legjobb ötleteket megvalósítani."

- mondta el Papp Zsolt György, Közös Agrárpolitika végrehajtásért felelős helyettes államtitkár.

A helyettes államtitkár hozzátette, a környezetvédelmi intézkedéseket is támogatják. A pályázati összegek 36%-át ugyanis zölden kell elkölteni. 1450 milliárd forint beruházási támogatást nyújtanak idén, ide tartozik pl. a kertészet, üveghűtőház, növénytelepítés. 15% többlettámogatást kap a gazdaságátvevő, és az, aki fiatal mezőgazdasági termelőnek minősül.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek