1 hónapnál régebbi cikk

A jakuzzi téli használata: hogyan élvezzük a meleg vizet a hidegben?
Fehérvár Médiacentrum fotója
123rf.com/boggy22
A jakuzzi téli használata: hogyan élvezzük a meleg vizet a hidegben?

Nincs is jobb érzés, mint elmerülni a meleg jakuzziban, miközben tombolnak a mínuszok és hó borítja a kertet. Igen ám, de ahhoz, hogy a masszázsmedencénk a téli időszakban is a legjobb formáját hozza néhány dologra oda kell figyelnünk. Ezeket mutatjuk most be részletesen.

Fektessünk be egy minőségi tetőbe!

Mikor közeleg a téli időszak, először is nézzük át alaposan a jakuzzit óvó tetőt! Sajnos nem ritka, hogy kisebb-nagyobb sérülések vannak rajta, esetleg már nem zár jól, nem illeszkedik tökéletesen a medencénkre. Ilyenkor hamar lépnünk kell, ha tökéletesen vigyázni szeretnénk a jakuzzinkra. Egy minőségi thermotető benntartja a medencében meleget, így a medence téli felfűtése nem igényel olyan sok energiát. Amikor kiválasztjuk az új darabot, mindenképp olyat vásároljunk, ami hézag nélkül képes lezárni a jakuzzit. Jó ötlet lehet egy tetőemelőt is beszereltetni, hiszen egy jakuzzitető mozgatása bizony nem könnyű feladat – főleg nagyobb medencék esetében.

A modern jakuzzik mára olyan hőszigeteléssel készülnek, ami négyévszakos használatot tesz lehetővé, mert gyakorlatilag teljes mértékben megakadályozza, hogy a komoly hideg kárt tegyen a medencében. Ilyen négyévszakos hőszigetelésűek a VitalSpa magyar manufakturális jakuzzik, amik a medencéhez illő thermotetővel és emelővel érkeznek, és rövid átfutási idővel beszerezhetők.

Fokozottan ügyeljünk a víz tisztaságára!

A víz megfelelő minőségére természetesen egész évben oda kell figyelnünk, ez alól pedig a téli időszak semkivétel. A szakboltokban jobbnál jobb víztisztító készítményeket találunk, akár olyanokat is, melyek teljes mértékben természetesek és vegyszermentesek.

Növelhetjük a víz tisztaságát, ha mindig letusolunk medencézés előtt, illetve kizárólag frissen mosott, tiszta fürdőruhában ülünk a jakuzziba.

Távolítsuk el a havat és a jeget!

Egy hólapát aranyat ér, amikor a jakuzzi környékének, valamint az odavezető járdának a tisztántartásáról gondoskodunk. Ne hagyjuk, hogy a hó ellepje a pezsgőfürdőt és a jégnek se adjunk esélyt! Válasszunk négyévszakos használatra tervezett modern jakuzzit, vagy ha szükséges, óvatosan távolítsuk el a jakuzziról a havat és a jeget. Ehhez semmiképp ne használjunk kaparót vagy spaklit, mert ezzel kárt tehetünk magában a berendezésben is. Inkább szánjunk több időt a műveletre, de dolgozzunk finom eszközökkel és óvatos mozdulatokkal!

Használjunk kiegészítőket!

Nem kell hatalmas költségekbe vernünk magunkat, ha télen is használnánk a jakuzzit. Csupán némi odafigyelésre, és néhány egyszerű szabály megfogadására van szükség. Tovább fokozhatjuk a kényelmet és a biztonságot, ha beszerzünk pár kiegészítőt. Egy-egy fűtőlámpa például kellemes meleget varázsol a jakuzzi környékén, így tovább ülhetünk majd a fürdőben. Egy törölköző melegítő is remek döntés, míg egy időjárásálló és csúszásgátló szőnyeggel a balesetek megelőzésért is sokat tehetünk.

Figyeljünk magunkra is!

A jakuzzizásnak télen sincs semmi akadálya, noha ilyenkor azért érdemes rövidebb időt tölteni a vízben. Mielőtt azonban belehuppannánk a medencébe, mindenképp tisztítsuk le az oda vezető utat, nehogy séta közben érjen minket baleset. A kapucnis köpeny és a meleg papucs sem maradhat el, ezeket azonnal vegyük vissza, amint kiszálltunk a meleg vízből. Amikor igazán hideg az idő, a kifröccsenő víz pillanatok alatt képes megfagyni, ezért fokozott óvatossággal hagyjuk el a jakuzzit.

A hideg levegő és a meleg víz hatására a szervezetünk vizet veszít, így fontos, hogy odafigyeljünk a folyadékpótlásra. Akkor is fokozottan ügyeljünk a hidratálásra, ha a jakuzziban megiszunk egy-két pohár bort. Alkohol hatására a hőérzetünk is változik: kevésbé érezzük a hideget, ezért ha elfeledkezünk magunkról könnyebben megfázhatunk, sőt akár a tüdőgyulladást is kaphatunk.

Bár érthető módon a hideg időben fürdés után szeretnénk mielőbb visszaérni a hívogatóan meleg szobába, ilyenkor se feledkezzünk meg a thermotető visszahelyezéséről. Nyáron, a melegben egyáltalán nem gond, ha néhány órát nyitva marad a jakuzzi, télen ellenben – főleg hóesésben – ez bizony a víz szennyeződéséhez vezethet.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek