1 hónapnál régebbi cikk

A fehérvári koronázóbazilikát és a dinnyési elfeledett templomot is megépítette Alekszi Zoltán Dinnyésen
Fehérvár Médiacentrum fotója
Látrányi Viktória
A fehérvári koronázóbazilikát és a dinnyési elfeledett templomot is megépítette Alekszi Zoltán Dinnyésen

Mostantól újabb két épületet láthatnak a Dinnyési Várpark látogatói. Elkészült ugyanis a székesfehérvári koronázóbazilika, valamint az elfeledett dinnyési templom rekonstrukciója.

Két újabb látványossággal bővült a Dinnyési Várpark. Elkészült ugyanis a Szent István által alapított Szűz Mária prépostsági templom, valamint az elfeledett dinnyési templom rekonstrukciója. A Szent István által építtetett bazilika méretarányos makettjét Alekszi Zoltán, a park megálmodója mutatta meg az fmc.hu-nak. 

„Párhuzamosan és közel azonos időben készült a két új makett. Mindkét épület vasbeton alapokon nyugszik és fehér kőből épültek” - mondta el Alekszi Zoltán, aki nem csak tervezi az épületeket, de a kivitelezés nagy részét is saját kezűleg végzi. Mindent a régészeti dokumentációk és kutatások alapján épít meg.

Az egykori koronázóbazilika romjai ma Székesfehérváron láthatók. Több korszaka is volt az István által építtetett bazilikának, Alekszi Zoltán a legkorábbi változatát készítette el.

„Ez abszolút a kiindulási alap, amit itt látunk, hogyha megnézzük akkor láthatjuk, hogy egy négytornyos, háromhajós egyszentélyes épület, ami István korában épült. Én úgy gondolom, hogy körülöttünk is egy Árpád-kori skanzen van, úgyhogy én ezt vettem alapul” - fogalmazott Alekszi Zoltán.

A Várpark és skanzen megálmodója 2013-ban kezdte el két hektáron az építéseket. A cél a vármentés volt egy gyermekkori élmény, az Egri csillagok hatására.

Kapcsolódó
Negyedszer is Guinness-rekorder lett a dinnyési Várpark alkotásaival Alekszi Zoltán

A világon egyedülálló teljesítmény ugyanis, hogy 44, a kornak megfelelő anyagokból készített egykori építmény makettje áll egy helyszínen Dinnyésen.

Jelenleg 47 vár- és templommakett, valamint egy komplett Árpád-kori falu is helyet kapott a területen, így közel nyolcvan épületet láthatunk.

A két új épület rekonstrukcióját március 12-én minden érdeklődő ingyenesen tekitnheti meg, a 10 órai áldó ünnepségen, amit Spányi Antal megyés püspök vezet majd.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek