1 hónapnál régebbi cikk

Elkészült a Rózsa liget beültetése
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bácskai Gergely
Elkészült a Rózsa liget beültetése

A Rózsa liget felújításának részeként mintegy hatezer új, a gombás betegségekkel szemben ellenálló rózsatövet ültettek el az ágyásokban. A gondos fajtaválasztásnak köszönhetően már idén, az első vegetációs időszakban szépen összenőnek majd a növények.

Mindegyik ágyásba más-más színű rózsát ültettek a kertészek. A két legnagyobb, 400-400 négyzetméteres ágyásba 1600-1600 tő növény került, amelyeknek befelé változik a magasságuk és a színük is, valamint ADR minősítésűek. Egy rózsa akkor kapja meg az ADR® minősítést, ha virágzása, megjelenése, illata, növekedési habitusa, a téli fagyokkal és a gombás betegségekkel szembeni ellenálló képessége megfelel a magas követelményeknek.

Geotextília és mulcs is került az ágyásokba, hogy a gazosodást gátolja

A Városgondnokság parkfenntartó kertészei még tavaly ősz végén kezdték a beültetést és várhatóan szerdán délután végeznek is az összes rózsa és levendula elültetésével a ligetben. Mintegy száz levendulát telepítettek, ami kedvez majd a rózsáknak, mivel elriasztja a kártevőket.

Futórózsákat is ültettek parkban az új, időjárásálló pergolák alatt

A sokat használt sétányokat még tavaly ősszel térkövezték, a kevésbé használt, murvás sétányokat befüvesítették összesen mintegy 2 000 négyzetméteren. Megszüntették a lépcsőket, helyettük rámpákat építettek az akadálymentesítés érdekében. Tizenkettő új fa – mocsári ciprus – is került a ligetbe és megújultak az utcabútorok is. A Csitáry kút körüli és a park közepén található pergolákat teljes egészében acélszerkezetűre cserélték melyekre sok évtizeden keresztül futhatnak majd a rózsák.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek