1 hónapnál régebbi cikk

Vetőmagokkal segíti az öngondoskodást a Karitász
Fehérvár Médiacentrum fotója
Körtvélyes Tivadar
Vetőmagokkal segíti az öngondoskodást a Karitász

Elindult a Katolikus Karitász 2024-es Zöldellő kertek programja. Idén Szabadbattyánban Spányi Antal, a Karitász püspökelnöke adta át a kerttel rendelkező rászoruló családoknak a vetőmagokat.

A Katolikus Karitász az öngondoskodásra való ösztönzés jegyében idén is fontosnak tartotta elindítani az egész országot felölelő vetőmagprogramját. Sinkovicsné Máté Hortenzia, a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász igazgatója elmondta, a Zöldellő kertek 2024 program keretében az egész országban 14,5 millió forint, értékben, 3 ezer családot tudnak támogatni. 

"A Székesfehérvári Egyházmegyében most 207 családot tudunk támogatni vetőmaggal. Ezek a támogatott családok azt vállalják, hogy a saját munkájukkal, szorgalmukkal segítik ezeknek a vetőmagoknak a szárba szökkenését. Vállalják, hogy a földet előkészítik, gyomlálják, öntözik a magokat, hogy a végén a termést leszüretelhessék " - mondta el Sinkovicsné Máté Hortenzia, a Székesfehérvári Karitász igazgatója.

A csomagban tizennyolcféle vetőmag és virágmagokat kaptak. Van köztük kukorica, bab, borsó, retek, hagyma, répa. Ezeket ültetik el folyamatosan kertjeikben a támogatottak. 

"Szívesen fogadták a kezdeményezést, bár már évek óta részesülünk vetőmag csomagokban. Nehéz mindig, rászorult is legyen, rendelkezzen is a kertterülettel, legyen ideje. Ezért vannak inkább idősebb jelenlévők most" - mondta el Kamocsa Mária, a plébánia karitászvezetője 

A Karitász szem előtt tartja, hogy a több mint 10 éve futó Zöldellő kertek program során a kiosztott vetőmagok és palánták hasznosítása mellett szakmai támogatást is nyújtson a kertészkedő családoknak, hogy veteményeseikben a lehető legtöbb termést takaríthassák be és kétkezi munkájuk sikerét megtapasztalják.

"Nem elég halat adni, hanem meg kell tanítani az embereket halászni. Meg kell tanítani az embereket arra, hogy tudjanak magukon segíteni. Amikor több mint 10 évvel ezelőtt elindította a Katolikus Karitász ezt a vetőmag akciót, a szép kertek és sok egyéb más akciót, akkor ezt azért tette, hogy megtanítjuk az embereket, hogy hogyan tudnak magukon segíteni. Nekik van valami kertjük, mi tudunk szerezni vetőmagot abba, együtt ültetjük el, együtt kísérjük annak a magnak a bontakozását, a fejlődését"- foglalta össze a kezdeményezés jelentőségét Spányi Antal megyés püspök. 

A Katolikus Karitász munkatársai elmondták, az akció részeként minden településen tavasztól őszig a helyi Karitász-önkéntesek kísérik figyelemmel a termesztést, segítve a résztvevők első lépéseit az öngondoskodás felé. Elkészült a Zöldellő Kertek vetési segédlet is, amelyben bemutatják a sikeres termesztés minimális technológia lépéseit.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek