1 hónapnál régebbi cikk

Megszentelték a keresztelésnél, bérmálásnál, betegek keneténél, templomszentelésnél használatos olajat
Fehérvár Médiacentrum fotója
Maráczi Lilla
Megszentelték a keresztelésnél, bérmálásnál, betegek keneténél, templomszentelésnél használatos olajat

Nagycsütörtök a keresztény hagyomány szerint az utolsó vacsora napja, amikor Jézus a Gecsemáni kertben búcsút vett tanítványaitól és felkészült az áldozatra. Olajszenteléssel, a papi ígéretek megújításával kezdődött meg a szent három nap liturgiája. 

Spányi Antal, megyéspüspök az egyházmegye papságával mutatott be szentmisét a Székesegyházban.

Az egyházmegye papjai, kispapjai, szerzetesei, nővérei vettek részt az olajszentelési szentmisén Nagycsütörtökön a Szent István Székesegyházban. Nagycsütörtök a keresztény hagyomány szerint az utolsó vacsora napja, amikor Jézus a Gecsemáni kertben búcsút vett tanítványaitól és felkészült az áldozatra.

Nagycsütörtökön kezdődik a szent három nap liturgiája. Az egyház megkezdi megemlékezését Jézus szenvedéstörténetére, halálára és feltámadására.

A katolikus egyház Nagycsütörtökön az Eucharisztia és az egyházi rend, a papság megalapítását ünnepli. Évről évre a délelőtti krizmamisében a papok közösségben újítják meg ígéretüket. „Hála Istennek mi papok igazán boldog emberek lehetünk. Sok a feladatunk, olykor egy-két kudarcunk is van, ugyanakkor a megtapasztalt magányosságot is átéljük, de mindig átélhetjük a Jézussal megélt örömet is.!” - fogalmazott szentbeszédében Spányi Antal, a délelőtti szentmisén.

Az ünnepélyes krizmaszentelő misén megszentelik a keresztelésnél, bérmálásnál, betegek keneténél, templomszentelésnél használatos szent olajakat.

A Nagycsütörtöki délelőtti misét az esti követi, ami már az utolsó vacsora miséje, a szenvedésre induló Jézus búcsúja övéitől. A néphagyomány szerint ezen az estén Rómába mennek a harangok, melyek nagyszombatig nem szólalhatnak meg a templomokban, illetve az orgonák is csendben maradnak, jelképezve a keresztény világ Jézus közelgő halála iránt érzett fájdalmát. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek