2 hónapnál régebbi cikk

Sérült katonák ellátását imitálják a bakonykúti gyakroló téren
Fehérvár Médiacentrum fotója
Megyeri Zoltán
Sérült katonák ellátását imitálják a bakonykúti gyakroló téren

Képzelt ellenség a harctéren, több tízezer fős hadtest egészségügyi biztosításának szimulálása - A NATO és egyben a világ legnagyobb, többnemzetiségű katona-egészségügyi gyakorlata zajlik a Magyar Honvédség bakonykúti gyakorlóterén.

A Vigorous Warrior Clean Care 24 elnevezésű hadgyakorlat kiemelt vendégnapján a NATO és egyben a világ legnagyobb, többnemzetiségű katona-egészségügyi gyakorlatának bemutatói zajlottak szerdán a bakonykúti gyakorló téren.

Nemcsak hagyományos fegyverek által okozott sérüléseket imitálnak, hanem vegyvédelmi eseteket is, ezért vegyi mentesítő, biológiai detektáló és elkülönítő egységek is szerepelnek a gyakorlatban.

"Naponta körülbelül 200 sérültet látunk el. Ők végigmennek a teljes ellátási folyamaton: a sérülés helyszínétől  elszállítjuk őket az első ellátóhelyre, ezt követően a tábori kórházakba, és ott kapják meg a szükséges ellátást" - mondta Fazekas László ezredes, a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ igazgatója

„A háború nemcsak a pusztításról szól, hanem az életek mentéséről is” – ezt már Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes mondta beszédében, aki kiemelte: közös erővel közös sikereket érhetünk el.
Mint elhangzott: az elmúlt hetekben gyakorolt védelmi művelet egészségügyi biztosításának telepítése, működtetése elérte a célját. Több, mint 35 ország 1400 fős egészségügyi személyzete részvételével zajlik a gyakorlat.

A sérültek hátországba szállítását szintén gyakorolták a részvevők: lengyel és román repülőkkel németországi és hollandiai egészségügyi intézményekbe szállították a sérült katonákat. A gyakorlat során azt is vizsgálják, hol vannak hiányosságok, hibák a rendszerben.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek