2 hónapnál régebbi cikk

A selmeci hagyományokhoz hűen búcsúztak a valétálók
·Oktatásegyetem·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Szeifert Richárd
A selmeci hagyományokhoz hűen búcsúztak a valétálók
·Oktatásegyetem·Utolsó frissítés: undefined

Utolsó közös útjukra indultak az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának végzős diákjai szombaton este. A valétálók az alma materüktől a selmeci hagyományokhoz hűen, fáklyás felvonulással búcsúztak.

A selmeci hagyományokhoz hűen búcsúztak a végzősök az alma matertől. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán már évek óta hagyomány, hogy szalamanderes, fáklyás felvonulással köszönnek el a hallgatók diákéveiktől és a várostól.

„Ez a hagyomány most már közel 250 évre tekint vissza. A selmeci hagyomány többek között arról szól, hogy egy életen át odafigyelnek egymásra, fontosnak tartják a hagyományok őrzését, barátságot” – mondta el Györök György, az egyetem dékánja.

Az ünnepséget követően a fiatalok a Gyümölcs utcán keresztül indultak el utolsó közös útjukra, egészen a II. János Pál pápa térig. A menettel együtt tartottak a volt hallgatók, veteranissimusok, a teljes tanári kar és vendégek is. A város nevében Cser-Palkovics András búcsúzott a tanulóktól. A városvezető hálásán köszönte, hogy a diákok továbbra is őrzik a selmeci hagyományokat, ez pedig annak is köszönhető, hogy néhány éve a geósok kiálltak a szak mellett és a geoinformatika Székesfehérváron maradt. Azt kívánta a végzősöknek, raktározzák el ezeket az élményeket, hogy évtizedekkel később is jó szívvel emlékezhessenek vissza erre a napra.

Utolsó útjára indult a 25 ballagó közös korsója is, amelyből a hagyományokat követve mindenki ivott egy-egy kortyot, majd mikor kiürült, összetörték, a darabjaiból pedig minden egyetemista vehetett egyet, ezzel állítva emléket a mögöttük hagyott éveknek. Az ünnepség részeként a tanulókat jelképesen kirúgták a városból, ám ahogy Szabó Bence fogalmazott, az emlékek már örökre összekötik a geósokat.

Az estet a Valétabál zárta le, ahol a közös vacsora után éjfélkor vették le szalagjukat a valétánsok, és ekkor adta át tisztségét a valétaelnök az utódjának.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek