2 hónapnál régebbi cikk

Félnünk kell vagy nem a robotoktól?
·Életmódrobotika·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Maráczi Lilla
Félnünk kell vagy nem a robotoktól?
·Életmódrobotika·Utolsó frissítés: undefined

Minden, amit a robot tud, az egy embertől származik. Ha valami rosszat csinál, akkor azt egy ember programozta. A Fehérvár TV Köztér című műsorának vendége volt Hajós István biztonsági és robotikai szakértő, aki megismertette a robotok világát a nézőkkel.

A robotok nemcsak a világban, hanem Magyarországon is egyre több feladatot tudnak ellátni. Ahogy a szakértő mondja, a robotok elsődleges feladata az, hogy az emberre veszélyes feladatokat átvegyék.

Az első robot 1000-ben készült el Kínában, Leonardo da Vinci 1495 körül megfestett egy robot prototípust. Valamiért most jutott el oda a fejlettségi szintjük, hogy a gyártók, felhasználók úgy gondolják, most már integrálják a saját folyamataikba.

A robotok az iparban egyre nagyobb szerepet kapnak. Ha felidézünk egy 50-100 évvel ezelőtti gyártósort, nagyon sok ember dolgozik, ma azonban már robotkarok vannak, amelyek felfoghatatlan sebességgel működnek, az emberek pedig felügyelik.

Egy robotkutya is érkezett a stúdióba

A biztonságtechnikában két olyan terület van, ahol alkalmazni tudják a robotkutyákat. Az egyik a járőrözés, amikor már nem a biztonsági őr megy körbe egy elemlámpával éjszaka egy területen, hanem egy robotkutya, amelynek be van programozva az útvonal. A robot kameraképét nézi a biztonsági őr egy helyiségből. Az ember csak akkor megy ki, amikor be kell avatkozni. Éjszaka hóban, fagyban nem kell így egy embernek sétálni, járőrözni.

A kutatások azt mondják, hogy a kutya az, amelyen keresztül az emberek egyre jobban el tudják fogadni a robotokat.

Míg a humanoid, tehát az emberszabású robotoktól félünk a legjobban, addig a robotkutya az, amit meg elfogadunk a legjobban. Azért vannak benne edukációs jegyek, hogy pacsit ad, integet, szívet rajzol, elfogadható mozdulatokat tesz, hiszen ez pont azt szolgálja, hogy el tudjuk fogadni a robotokat” - hangsúlyozza Hajós István.

A szakértő hozzátette, a robotkutyában több érzékelő van, ahogy kamera is. Ezek már nagy felbontásúak, hőkamerával és infrakamerával is tud rendelkezni, ez mind felszereltségfüggő. Egy teljesen automatizált program segítségével végez el feladatokat.

Egy akkumulátor két-három órát egy töltéssel működik, aztán a kutya megkeresi a töltőállomást, és feltölti magát. Egy kutya több évig használható, fejleszthető. Ai kompatibilis, van nagy testvére is, amellyel beszélgetni is lehet. A mesterséges intelligencia a jövő, elvárás a piacról, hogy ezzel kombinálják a robotokat.

„A biztonsági piacon negyedik éve tesztelik a robotkutyákat Magyarországon. A piac nyitott, de nehezen határozzák el magukat cégek. A magyar kkv szektor örökös problémája, hogy a finanszírozás nehezen megoldott. A robotkutyák esetében elérhetőbb árban, most év elején jött az a robotkutya típus, amely már jól ki tudja használni azokat az igényeket, amelyre szüksége van a egy vagyonvédelmi cégnek” - mondta el a szakértő.

Egy szolgálati helyre van, amikor nemcsak élőerős védelmet javasolnak, hanem például egy őrt és mellé egy robotkutyát tesznek. Így olcsóbbak és hatékonyabbak is tudnak lenni, illetve arra is van lehetőség, hogy egy cég kipróbálja, és meg is vásárolja a robotkutyákat.

Egyenetlen terepeken is tud menni, fel tud lépni egy járdapadkán, tud menni kerítés mellett, egyenetlen, füves területen, lépcsőzni is tud egy bizonyos lépcső méretig. Tud kúszni, ha például egy csatornába kell bemenni, mert oda valaki beszorult, akkor nem az embereknek kell oda bemenni, hanem ő is képes rá. A törökországi földrengéseknél is segítettek a robotkutyák az élők felkutatásában. Hőkamerával jól megtalálták a túlélőket, jól tudtak közlekedni a törmelékek között is.

Hol lehet ismerkedni a robotokkal?

Hajós István szakmai kiállításokon találta meg azokat a gyártókat, ahonnan megrendelte a robotkutyákat. Oroszországtól kezdve Dubaion keresztül Kína, Korea, az Egyesült Államok, ahol készítik a robotokat. A tesztelések után döntenek, hogy honnan vásároljanak, forgalmazzanak robotokat.

 A robotok ára 4-5 millió és 100 millió forint közötti.

Attól függően, hogy egy robot mit tud, mire képes. A világ számos részén már működnek, Magyarországnak az a feladata, hogy nyissunk, hogy ne az legyen, hogy egy technológiai ágazatban lemaradunk.

„A mesterséges intelligenciában és a robotizációban bár már van lemaradásunk, de még talán most behozható, ha gyorsan rálépünk erre az útra. Ha megpróbáljuk őket megismerni és jól integrálni a társadalmunkba. Olyan feladatokra használni, ami nekünk előnyös, hiszen mindig az ember marad a fókuszban.

Minden, amit a robot tud, az egy embertől származik.Ha valami rosszat csinál, akkor azt egy ember programozta.

Jelenleg még azzal küzdünk, hogy ezek a robotok ne akadjanak el egy akadályban. A gyártók feladata még a finommechanikai mozgások kidolgozása, az egyensúly kialakítása. Ha az emberek megfelelően óvatosak, ilyenre nem is kerülhet sor” - emelte ki Hajós István.

Hogyan lehet segíteni a robotokhoz közeledést?

Hajós István elmondta, van egy edukációs sorozat iskolákban, a gyerekeket kell elsősorban edukálni. Mire ők felnőnek, nekik már teljesen természetes lesz, hogy robotok szolgálják ki őket különböző boltokban.

„A mai 20 év alatti fiatalok már digitálisan szeretnék megkapni az információkat. Pozitívan fogadnák, ha eközben egy robottal társaloghatnának. Felszolgáló robotok már vannak egyes éttermekben, otthon már van robotfűnyíró, robotporszívó, vannak takarító robotok. Egyre több helyen tűnik fel ez a technológia. Nem kell ellenük ágálni, el kell fogadnunk, tanulnunk kell ezeket a technológiákat, főleg a fiataloknak, mert a robotok és a mesterséges intelligencia meg fogja határozni a jövőnket” - mondta a szakértő.

A robotokat lehet irányítani, be lehet őket programozni. Önálló döntéseket még nem hoznak, előre meghatározott parancsok alapján hajtanak végre feladatokat. Ha a mesterséges intelligenciával keverik a programot, ha megengedik, hogy hozzon döntéseket, akkor néhányra képes lesz majd.

"Jelenleg még azzal küzdünk, hogy ezek a robotok ne akadjanak el egy akadályban. A gyártók feladata még a finommechanikai mozgások kidolgozása, az egyensúly kialakítása. Ha az emberek megfelelően óvatosak, ilyenre nem is kerülhet sor" - véli Hajós István.

Humanoid robotoktól félünk a legjobban....

A humanoid robotok esetében a testfelépítésből kell kiindulni. Olyan gépeket szeretnénk előállítani, amelyek képesek olyan feladatok elvégzésére, amelyre mi magunk is.

„A humanoid robotnál, ha két lába és két keze van, akkor képes egy feladat megoldására, amit mi emberek is végzünk. Ha egy pohár átemelésére van szükség, akkor ahhoz kéz és ujjak kellenek. A robotok az emberek fizikai klónjai. A hollywoodi maszk technológiákkal olyan arcképet tudnak ültetni egy robotra, hogy egy szobában 3-4 méterről már nem tudjuk megállapítani, hogy melyik ember és melyik robot” - mondta Hajós István.

Az Egyesült Államokban 10 éven belül a háztartások kevesebb mint 5 százalékában jelen lesznek a házmenedzser robotok, amelyek fel tudnak porszívózni, mosni, szólnak, hogy mit ne hagyjunk otthon, alap orvosi vizsgálatokat el tudnak végezni.

„Amikor becsukjuk az ajtót, átveszik a riasztó szerepét is. Olyan multifunkcionális robotok, amelyek még nem kaphatók, de már tesztelik ezeket. Még nehezen tudjuk elképzelni, hogy alszunk a hálószobában és kint vannak ezek a robotok. Hasznos feladatokra tudjuk ezeket használni. Mindennek van veszélye, de olyan, hogy valamit nem jól érzékel, nekimegy és összetöri, szándékos támadásról, sérülésokozásról még nem hallottunk” - hangsúlyozta Hajós István.

Hajós István hozzátette, hazánkban is már vannak olyan kis cégek, amelyek kísérleteznek saját robot előállításán. Van egyetem, amely már épített saját kis robotot, erre is ki fog épülni egy ipar Magyarországon is. Máshol már kész termékek vannak, mi most készítjük az első kísérleti robotjainkat, de a magyar ember okos, leleményes, utolérhetjük a lemaradásban a külföldi partnereket.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek