4 hónapnál régebbi cikk

A Bitcoin így is tökéletes befektetési eszközé integrálható!
Fehérvár Médiacentrum fotója
pexels/Alesia Kozik
A Bitcoin így is tökéletes befektetési eszközé integrálható!

A Bitcoin, mint az első kriptovaluta, amely nagyban átalakította a digitális fizetési rendszereket, napjainkban már jelentős befektetési eszközként is szerepel a pénzügyi piacokon. Az árfolyammozgások elemzése kulcsfontosságú a befektetők világában, akik megpróbálják megérteni és kihasználni a kriptovaluták volatilitását. Mindebből úgy tűnhet, hogy pont ezért itt csak a kockázatos befektetések jöhetnek számításba, ám ez korántsem igaz. Akad néhány határozottan megfontolt, kipróbált stratégia, amiknek a segítségével biztonságos, mégis dinamikus portfólió hozható létre.

Melyek a leglényegesebb befektetési jellemzők?

A Bitcoin különleges jellemzői, mint a korlátozott kínálat (hiszen a maximalizált mennyiség 21 millió Bitcoin), a decentralizált természet és a nemzetközi elfogadottság, vonzóvá varázsolják a spekulatív befektetők és a hosszú távban gondolkodók számára egyaránt. A Bitcoin árfolyam volatilitása lehetőséget nyújt magasabb hozamok elérésére, ugyanakkor nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy egyúttal jelentős kockázatokkal is jár, amelyeket a befektetőknek mérlegelniük kell. Ez minden esetben egyéni döntés, lévén a kockázattűrő képessége mindenkinek más, illetve nyilván a befektetni kívánt összeg mértéke is nagyban eltérő.

De mi is az a decentralizált természet?

A Bitcoin decentralizált természetének jelentése az, hogy a Bitcoin-hálózat nem egyetlen központi hatóság, szervezet vagy személy irányítása alatt áll, hanem a hálózatot alkotó résztvevők egyenrangú közreműködésén alapul. Ez a decentralizáció az alapja annak, hogy a Bitcoin biztonságos, átlátható és ellenálló maradjon a manipulációval és a központi hatalom visszaéléseivel szemben.

A decentralizáció lényege, hogy a Bitcoin-tranzakciók kezelését és érvényesítését a hálózatot alkotó csomópontok (node-ok) végzik, amelyek függetlenül működnek egymástól. Ezek a csomópontok ellenőrzik és rögzítik a tranzakciókat a blokkláncban, amely egy nyilvános és megváltoztathatatlan főkönyv. Mivel nincs központi adatbázis vagy központi szerver, a rendszer ellenállóbb a hackelési kísérletekkel és a technikai meghibásodásokkal szemben.

A bányászok szintén fontos szereplők a Bitcoin-hálózatban. Ők biztosítják a tranzakciók érvényesítését és új blokkok hozzáadását a blokklánchoz, amiért cserébe jutalmat kapnak. A bányászok versengenek egymással a tranzakciók feldolgozásáért, ami növeli a hálózat biztonságát és stabilitását.

A decentralizáció biztosítja, hogy a Bitcoin működése független legyen kormányoktól, bankoktól és más központi hatóságoktól. Ez a szabadság vonzóvá teszi a Bitcoint azok számára, akik aggódnak a pénzügyi rendszer centralizáltsága miatt, és előnyös olyan helyzetekben, ahol a hagyományos pénzügyi rendszerek nem működnek hatékonyan vagy megbízhatóan.

A Bitcoin decentralizált természete tehát biztosítja, hogy a rendszer átlátható, biztonságos és független maradjon, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy közvetítők nélkül, közvetlenül egymással bonyolítsanak le pénzügyi tranzakciókat.

Mi az, ami nagy segítséget jelenthet a befektetésnél?

A befektetési portfólió diverzifikációja alapvető fontosságú a kockázatok csökkentése érdekében, azaz ez az a mankó, ami több oldalról is megtámogathatja a személyes portfólió kialakítását. A Bitcoin és más kriptovaluták hozzáadása a portfólióhoz egy újabb eszközosztályt jelent, amely potenciálisan csökkentheti a portfólió teljes volatilitását, hiszen a kriptovaluták árfolyammozgása gyakran eltérő korrelációt mutat a hagyományos pénzügyi megoldásokkal, mint például részvények vagy kötvények.

Azonban lényeges megjegyezni, hogy a magasabb volatilitású eszközök, mint a Bitcoin, magasabb kockázatot is jelentenek, ezért azok arányát gondosan célszerű szabályozni a befektetők kockázattűrési képességének megfelelően. Megint ugyanoda, az egyéni döntés fontosságához érkeztünk meg. De tény, ez a technika valóban nagy dobássá teheti a befektetés felépítettségét, de csak akkor, ha az összeállítás, az instrumentumok összeválogatását megfontolt tervezés előzi meg.

A legbiztosabb taktika, hogyha a portfólió olyan megbízható variánsokat is tartalmaz például állampapírokat, amik némileg kiegyensúlyozhatják az esetleges veszteségek mértékét.

Íme, néhány érdekes befektetési stratégia!

Buy and hold, avagy vásárlás és tartás: ez a legegyszerűbb stratégia, amelynek az esszenciája, hogy a befektetők hosszú időn át, hosszú távon megtartják a Bitcoint, figyelmen kívül hagyva az árfolyam rövid távú ingadozásait. A taktika hátterében az az elképzelés áll, hogy az árfolyam hosszú távon úgyis emelkedni fog.

Dollar Cost Averaging, DCA, vagyis szabályozott átlagolás, a modellben a befektetők rendszeres időközönként, előre meghatározott összegeket forgatnak be, függetlenül az árfolyamtól. Ez a stratégia segíthet csökkenteni az árfolyam-ingadozások hatását.

A tapasztalt befektetők számára, akik képesek időzíteni a piaci mozgásokat, a Bitcoin aktív kereskedése lehetőséget kínál a volatilitás kihasználására. Ez magában foglalja a napi kereskedést, a swing kereskedést és a pozíció kereskedést is.

A fedezeti ügylet is elterjedt taktika, ekkor a Bitcoint, mint fedezeti eszközt vetik be más pénzügyi befektetésekkel szemben, különösen olyan gazdasági helyzetekben, amikor a hagyományos alternatívák teljesítménye csökkenhet.

Mi nevezhető az örök jó tanácsnak?

Miközben a Bitcoin kétségtelenül izgalmas lehetőségeket kínál, a befektetőknek tudatosan érdemes kezelniük az esetleges kockázatokat. Ez magában foglalja az eszközallokáció gondos megtervezését, a piaci trendek és a szabályozási környezet folyamatos figyelését, például itt, valamint a befektetési célok rendszeres, módszeres felülvizsgálatát.

A legjobb tanács tehát, ahogy azt korábban már ígértük, a mindenkori éberség. Ez egy folyamatosan változó, pulzáló terület, elaludni rajta nem ildomos, résen lenni, azonban annál inkább megtérülő taktika. Nyilván ez nem a megfeszített figyelemmel és idegeskedéssel egyenlő, de a tudatos odafigyelés mindenképpen célszerű lépés, akárcsak a folyamatos tájékozódás.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek