3 hónapnál régebbi cikk

Véroxigénszint-mérő és alvásfigyelő készülékkel a nyugodt éjszakai pihenésért
Fehérvár Médiacentrum fotója
smartmedical
Véroxigénszint-mérő és alvásfigyelő készülékkel a nyugodt éjszakai pihenésért

Amikor éjszaka nem tudunk jól aludni, csak forgolódunk, aztán reggel nyúzottan ébredünk, először a stresszes életmódunkat hibáztatjuk. Akár ez is lehet a nyugtalan éjszakák oka, de komolyabb egészségügyi probléma, például az alvási apnoe is tehet róla. 

Az alvási apnoéról

Egy álnok betegség ez, melynek felismerésében segíthet egy véroxigénszint-mérő és alvásfigyelő készülék: a Smartmedical alvási apnoe – légzésfigyelő kategóriájából tudunk választani.

Az alvási apnoe csendben húzódik meg a háttérben, úgy mondhatnánk, inkább kellemetlenséget okoz, mint fájdalmat, ezért aki ebben szenved, nem érez késztetést, hogy orvoshoz forduljon, mert sok egyéb dolognak tudja be az állapotát.

Amikor megmutatja magát - alvás közben -, akár hosszan tartó másodpercekig is lélegzetvétel nélkül maradhatunk, mivel a légutak ilyenkor elzáródnak. Egy éjszaka alatt 20-30 ilyen alkalom is lehet. Nem csoda tehát, ha reggel fáradtan ébredünk!

Azzal, hogy sokáig nem vesz valaki levegőt, a vér oxigénszintje, a vérnyomás és a pulzus is drasztikusan lecsökken, majd pedig a pánikszerű, hirtelen légvétel után ugyanilyen gyorsan meg is emelkedik. 

Miben segíthet egy okoseszköz?

A véroxigénszintet és az alvást is figyelő eszközök segítségével feltárhatjuk, hogy valóban alvási apnoéról van-e szó. Ez a betegség hosszú távon súlyos szövődményeket okozhat, így jó, ha minél előbb fényt deríthetünk rá. 

Maga a kórkép gyakoribb, mint gondolnánk. Általában a 40 és 60 év közötti férfiak körében fordul elő, de minden nemben és korosztályban találhatunk olyat, aki alvási apnoéban szenved. A magyarországi lakosság 4%-át súlyosan, 10%-át pedig enyhébb formájában érinti.

Az O2 ring véroxigénszint-mérő légzés és alvásfigyelő készülék egy egyszerű és könnyű gyűrű, amely nem csak az alvásunk monitorozásában segít, hanem pulzust és mozgást is mér. A gyűrű formának köszönhetően nem zavarja az éjszakai pihenést, így amíg mi alszunk, ő dolgozik: rögzít és tárol minden olyan adatot, amely az alvásunkkal kapcsolatos.

A kapott adatokat fel is tudja dolgozni. Diagramokat és statisztikákat készít, amelyek alapján kiértékeli a kapott információkat, így megtudhatjuk, alvási apnoe okozza-e a kialvatlanságunkat.

Mit tud még egy ilyen eszköz?

A gyűrű nem csupán az adatgyűjtésért felelős. Amennyiben légzéskimaradást vagy a pulzusszám esését érzékeli, rezgéssel figyelmezteti viselőjét, ezzel levegővételre kényszerítve. Be tudjuk állítani a véroxigénszint alsó, a pulzus alsó és felső küszöbértékét, így amennyiben a készülék által mért értékek ezen értékeket átlépik, finom rezgésével azonnal be is avatkozik a készülék. Az összegyűjtött adatok alapján pedig jelzi, ha szükséges felkeresni egy szakembert.

A hagyományosan csuklóra rögzíthető készülékekhez képest a gyűrű pontosabban tud mérni az ujjakban futó hajszálerek ellenőrzésével. Egy alkalmazás segítségével pedig akár távoli családtagjaink eredményeit is nyomon követhetjük.

Egy szinte észrevehetetlen okoseszközzel biztonságban tudhatjuk szeretteinket, és könnyedén kideríthetjük, mi okozhat éjszakai légzéskimaradást. Az összegyűjtött adatok pedig a szakorvosi diagnózis felállításában is segítséget nyújthatnak abban a formában, hogy azokat könnyedén exportálhatjuk az ingyenes applikációból emailben vagy sms-ben szakorvosunknak!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek