3 hónapnál régebbi cikk

Kötelező a biztosítás az e-rollerekre is – A KGFB mellett a balesetbiztosítás is hasznos lehet
Fehérvár Médiacentrum fotója
Zsiday Ádám
Kötelező a biztosítás az e-rollerekre is – A KGFB mellett a balesetbiztosítás is hasznos lehet

Július 16-tól kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni az elektromos rollerekre is. Egy májusi törvénymódosítás írja elő, hogy július 16-ától kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni a különböző elektromobilitási eszközökre, köztük az elektromos rollerekre.

Előírás szerint a biztosítási kötelezettség azokra az eszközökre vonatkozik, amelyek 25 kilogramm alatt vannak és sebességük meghaladja a 25 kilométer/órát, valamint azokra, amelyek 25 kilogrammnál nehezebbek, azonban sebességük eléri a 14 kilométer/órát.

"Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást köthetünk közvetlenül a termékben érdekelt biztosítóknál, tizenkettő biztosító közül választhatunk, illetve fordulhatunk biztosítás közvetítőkhöz, alkuszokhoz is és ők segítenek megkötni a megfelelő biztosítást számunkra" – árulta el Lambert Gábor, a MABISZ kommunikációs vezetője.

Lambert Gábor hozzátette, hogy a KGFB mellé kiegészítésként balesetbiztosítást is lehetséges kötni, amely hasznosnak bizonyulhat abban az esetben, ha például a rollerrel közlekedőket baleset éri. Ehhez kapcsolódóan Jászkuti Ákos, a Közép-dunántúli Regionális Mentőszervezet regionális igazgatója úgy fogalmazott, hogy nap mint nap számos olyan kisebb-nagyobb baleset történik az elektromos rollerek használói körében, amelyek súlyosabb esetekben sürgősségi beavatkozást igényelnek.

"Az elmúlt egy hónapban Fejér vármegyében hat ilyen rolleres balesetünk volt, amiből sajnos egy halállal végződött. Azt javaslom, hogy a szükséges biztonsági felszereléseket saját védelmünk érdekében érdemes használni" – mondta Jászkuti Ákos.

Szijj Péter már rutinos elektromos roller használónak vallja magát. Közlekedési eszköze jelenleg szervizelés alatt áll, azonban a felső kategóriás roller végsebessége elérheti akár a 110 km/órát is. Péter az elektromos eszközökkel való közlekedés kultúrájának szempontjából is hasznosnak tartja a kötelező biztosítás bevezetését.

"Saját felelősségünket is erősíti a közlekedés szempontjából, hogy figyeljünk a másikra, tehát a közlekedési morál javítását is elősegítheti ez a lépés, illetve azt is, hogy figyeljünk a másikra, amikor közlekedünk és ez a legfontosabb szerintem, hogy mindenki épségben hazajusson, mondom ezt úgy, hogy én huszonnyolc éve az egészségügyben dolgozom és látom nap mint nap, hogy mit okozhat egyik pillanatról a másikra egy oda nem figyelés" – fogalmazott Szijj Péter.

Végül az egyik, ha nem a legfontosabb információ, hogy az elektromos roller vezetőjének rendőrségi közúti ellenőrzés esetén rendelkeznie kell a biztosításról szóló igazolással, és bérlés esetén is a használónak kell meggyőződnie arról, hogy kötöttek-e biztosítást az adott járműre.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek